Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

888.hu - Magyar Nemzet

2023.01.15. 17:53

A baloldali filozófus, közíró 74 éves volt.

 

74 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Tamás Gáspár Miklós erdélyi származású magyar filozófus. Halálhírét a Litera jelentette be.

Az író a Kádár-rendszer föld alatti ellenzékének tagja, a rendszerváltás egyik fontos alakja, konzervatív-liberális országgyűlési képviselője, majd fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként a nyugati marxista irodalom közkedvelt szerzője, publicistája volt.

Tamás Gáspár Miklós tavaly októberben a Partizán vendégeként beszélt gyógyíthatatlan betegségéről, illetve élni akarásáról és hogy az Országos Onkológiai Intézetbe járt kezelésre.

Életútjából a 24.hu kiemelte, hogy Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron, ahol a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. Ezután 1978-ig az Utunk irodalmi folyóirat szerkesztője volt, majd Magyarországra települt. Később, 1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként. 1981-ben kiutasították Romániából, ezután az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított. Politikai életútját tekintve, 1989-ben a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben jutott be a parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992–94 között pedig a párt országos tanácsának elnöke volt. 1990-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, később, 2000-ben kilépett a pártból.

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére