Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felravatalozták XVI. Benedeket a római Szent Péter-bazilikában

888.hu / MTI

2023.01.02. 11:35

Felravatalozták XVI. Benedek nyugalmazott pápát a római Szent Péter-székesegyházban hétfő reggel.

 

Az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát 9 órakor nyitották meg a hívek előtt, akik közül sokan hajnal óta várakoznak hosszú sorban a bazilika előtt, hogy búcsút vehessenek a katolikus egyház korábbi vezetőjétől.

XVI. Benedek temetésére csütörtökön kerül sor.

A bazilika kapui hétfőn este hétig, kedden és szerdán pedig reggel hattól este hatig lesznek nyitva a tömeg előtt.
A belépés ingyenes, és nem kell jegyet váltani hozzá – tájékoztatott a Vatikán, amely fokozott biztonsági óvintézkedésekkel készült a következő napokra.
Biztonsági tisztségviselők elmondták, hogy legalább 25 ezer gyászolót várnak hétfőn.

XVI. Benedek holtteste eddig a Vatikánvárosban található Mater Ecclesiae-kolostor magánkápolnájában feküdt, ahol 2013 óta élt. Holttestét hétfő hajnalban szállították át a katolikus egyház központjának számító Szent Péter-bazilikába.

A Vatikán vasárnap tette közzé az első fotókat XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger holttestéről. A képeken bíborvörös pápai gyászviseletben, fehér, aranyszegélyes püspöksüveggel (mitrával), kezében rózsafüzérrel látható.

 

Ferenc pápa újévi miséjében „az evangélium és az egyház hűséges szolgájaként” jellemezte XVI. Benedeket, aki 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én, 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. Január 5-én, csütörtökön helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott. Utóbbinak hamvait szentté avatása után a bazilikába helyezték át.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére