Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hősök és kalandorok a Fiumei úti sírkertben

888.hu

2022.12.06. 11:20

Temetőben is lehet jó a hangulat. Természetesen nem a végső búcsú idején, ám egy sikeres könyv bemutatója kapcsán azért nem illetlenség pozitív jelzőket említeni a hangulat érzékeltetésére. Sal Endre, a Mandiner főmunkatársának nemrég kiadott, negyedik könyvét – Hősök és kalandorok – egészen szokatlan helyszínen, a Fiumei úti sírkertben mutatták be.

 

Nem véletlenül vagy afféle figyelemfelkeltő célzattal történt a helyszínválasztás, 51 ott nyugalomra helyezett személyiség életútját tárja az olvasó elé Sal Endre munkája. Aki mellesleg a régi idők zsurnalisztáit idéző alapossággal és gondossággal járta körül jó néhány híres történelmi alak kalandos vagy éppen tragikus életét. Nyilván az internet korábban az efféle aprómunkát könnyebb elvégezni, mint 30–40 évvel ezelőtt, de azt most is tudni kell, mit, hol és hogyan keressen az ember.

A szerző az olvasók figyelmébe ajánlotta többek között Erkel Lajos, Erkel Ferenc fiának, Jókai Róza, Jókai Mór fogadott lányának, valamint Petőfi István, Petőfi Sándor testvérének élettörténetét. S hozzátette: egy ilyen kötettel a történelemoktatást is színesebbé lehet tenni.

Gyuricza Eszter, a Libri kiadóvezetője szerint Sal Endre új kötete nyomán a sírkertbe is képes volt a történtekkel életet vinni, olvasás közben szinte megelevenednek a szereplők. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója pedig arról beszélt, hogy a kötet jól illeszkedik abba a törekvésbe, amit 2021-ben az intézet útjára indított, általa közelebb lehet kerülni azokhoz a történelmi személyiségekhez, akik a Fiumei úti sírkertben nyugszanak.

A nem éppen szokásos sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatón egy gimnáziumi osztály is részt vett. Alighanem egy rendhagyó történelemóra keretében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére