Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

3 dolog, amire egy friss egyetemistának biztosan szüksége lesz már az első hónapokban

(X)

2022.09.26. 05:15

(X)

 

Az egyetem megkezdésével sokszor a nagybetűs önálló élet is kezdetét veszi. Ráadásul, ha nem a közelben található az egyetem, akkor ez az első időszak, amikor a mindennapjainkat távol töltjük az otthonunktól. A saját lábra állás természetesen nagy szabadságot ad, az órarend is kötetlenebbé válik, csakúgy, mint a napirend. De mindemellett sok bizonytalanság is jellemzi az első néhány hónapot.

Hogyan érdemes készülni erre az időszakra? Mi mindent érdemes elintézni? Cikkünkben megmutatjuk!

 

Vége a mamahotelnek?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy otthon maradunk-e vagy elhagyjuk a szülői házat. Utóbbi esetben sokkal több mindent kell beszereznünk és átgondolnunk. Ha másik városba kerülünk egyetemre, akkor feltétlenül szükség lesz szállásra, ami lehet albérlet vagy kollégium. Érdemes mindkét kínálatot felmérni, időben elkezdeni a nézelődést, hiszen ilyenkor hamar telítődik a piac. De jó megismerni az árakat és pénzügyileg is előre tervezni – például online számlanyitással, az albérleti kaució félretételével, valamint az esetleges plusz kiadásokra történő megtakarítással.

 

Forrás: 123rf.com

 

3 dolog, amire szükségünk van friss egyetemistaként

Most pedig térjünk át arra, hogy mi mindenre lehet szükségünk a kezdeti időszakban – függetlenül attól, hogy a családi házból vagy kollégiumból, albérletből járunk az óráinkra.

1. Saját bankszámla

Ha eddig még nem nyitottunk saját bankszámlát, akkor annak itt az ideje! Szerencsére fiatal számlatulajdonosként a bankok rengeteg kedvezményt biztosítanak, amikkel 25 éves korunkig biztosan élhetünk majd. A pénzügyi tudatosságunkat és a heti vagy havi keretünk megfelelő beosztásának a képességét is ilyenkor teszteljük először élesben. Ezért próbáljunk meg okosan és megfontoltan bánni a tőkénkkel, átgondolni a mindennapi kiadásainkat!

Tipp: A számlanyitáshoz már nem kell személyesen felkeresni a pénzintézeteket, intézzük online a számlanyitást néhány kattintással!

2. Részmunkaidős állás

Az első ponttal szoros összefüggésben, anyagi keretünk növelésére már az egyetemi első hónapjában beugrós vagy részmunkaidős állást kereshetünk. Mivel napirendünk itt már sokkal rugalmasabb, mint a középiskola évei alatt, könnyebben tudunk hétköznap is pénzt hozó elfoglaltságot találni. Ráadásul minden egyetemi városban találhatók diákszövetkezetek, amik segítenek, hogy könnyedén munkához jussunk.

Tipp: Ha már munkavállalás, akkor igyekezzünk a tanulmányainkhoz közel álló tevékenységet elvállalni, így tapasztalatot és gyakorlatot is szerezhetünk az adott területen, kipróbálhatjuk magunkat, hogy mennyire tetszik jövőbeni szakmánk.

3. Biztonsági háló

Mivel hirtelen kerülünk idegen közegbe, egy ismerős arc végtelen örömmel tölthet el minket. Kövessük nyomon, hogy ismerőseink közül kik kerültek ugyanabba a városba, kampuszra, és szervezzünk közös programokat! Ezzel könnyedén átvészelhetjük az első idők bizonytalanságát, megoszthatjuk egymással a tapasztalatokat, sőt, akár a jegyzeteket is.

Szerencsére minden egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek a közösség összekovácsolására is: a gólyatáborok, a gólyabál, a felkészítők, a kollégiumi rendezvények és a regisztrációs hét mind-mind az elsősök beilleszkedését hivatottak elősegíteni. Bátran lépjünk ki komfortzónánkból, és vegyünk részt ezeken, hasznos ismeretségek köttethetnek egy-egy ilyen alkalommal és megtapasztalhatjuk az igazi egyetemi életérzést is!

 

Készüljünk tudatosan!

A hirtelen jött kötetlen napirend bizony időmenedzselési problémákat okozhat, ezért igyekezzünk trenírozni magunkat! Legyenek saját kereteink és szabályaink, így biztosan nem lesz gond az egyetemi élet és a tanulmányok összeegyeztetésével. Az egyetem megkezdése előtti nyarunkat már a tudatos készüléssel töltsük el, hiszen augusztustól már besűrűsödhetnek a teendőink. Ilyenkor könnyedén elintézhetjük például a számlanyitást, elutazhatunk megismerni a leendő egyetemi városunkat vagy beszerezhetjük az önálló élethez szükséges dolgokat is.

Sokaknál a felnőtté válás legelső lépcsője az egyetem megkezdése, amikor kicsit kiszabadulva a mindennapi kötöttségekből, elköltözve a szülői házból megkezdődik az önálló élet. Amennyire kecsegtető, oly sok bizonytalansággal is jár ez az időszak, ezért érdemes rá tudatosan készülni. Az időben elkezdett bevásárlás, az online bankszámlanyitás, az albérletkeresés mind gördülékenyebbé teszik ezt az időszakot!

 

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

(X)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére