Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alekszisz Ciprasz: a szavazógép

Horváth József György

2015.09.20. 10:57

2015-ben ez lesz a harmadik szavazás Görögországban. Elõször január 25-én országgyûlési választásokon, július 5-én népszavazás keretében, és ma szeptember 20-án ismét parlamenti választásokon döntenek a görögök.

11:00, Athén

Mi a közös ezekben a választásokban?

Alekszisz Ciprasz, aki januárban még radikális jelöltként nyert, júliusban már pragmatistaként szerepelt a népszavazáson, most pedig a demokratikus mintajelölt megtestesítőjeként indul. Januárban nagy ígéretekkel, megszorításokat mellőző üzenetekkel 36 százalékot tudott szerezni pártjának, a Szirizának. Pár hónap után a nemzetközi hitelezők, az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság nyomása válaszút elé állította. Annak érdekében, hogy legitimálja magát az európai nyomással szemben, júliusra népszavazást ír(atot)t ki, amin a görögök 61 százalékban elutasították az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hitelfeltételeit.

De Ciprasz hamar megtört, és július 13-án aláírta a hitelcsomag feltételeit, ami szerint Görögország 86 milliárd eurónyi hitelkeretet kap 2018 júniusáig.

Cserébe áfaemelést, nyugdíj- és igazságszolgáltatási reformot valamint piaci megszorításokat kell végrehajtania a görög kormánynak. Ciprasz nem akarta elvinni a balhét, nem akart a megszorítások arcává válni, ezért augusztus 20-án lemondott. Mivel az ellenzéki pártok nem tudtak kormányt alakítani, így szeptember 20-ra írták ki a következő parlamenti választást.

A görögök nagyban szavaznak ezekben a percekben is. Hat év alatt ez az ötödik általános választás a helléneknél. A Sziriza és az Új Demokrácia párt is esélyes a győzelemre. Ideális esetben a két párt nagykoalícióval fog kormányozni a választások után. A Szirizának mindenképpen szüksége lesz koalíciós partnerekre.

A kérdés, hogy vállalja-e a nagykoalíciót eddigi ellenzékével? Egyáltalán bíznak-e még a görögök Cipraszban? Megerősödik-e még jobban az Arany Hajnal?
Cikkünk folyamatosan bővül, délben jövünk az időközi eredményekkel!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére