Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A spanyolok nem eresztenék a Katalánokat

888.hu

2015.11.11. 17:19

Az ország alkotmánybírósága dönthet a függetlenedésrõl.
SPANYOLORSZÁG, 17:00

Az alkotmánybírósághoz fordult a spanyol kormány, mert alkotmányellenesnek tartja a katalán parlament hétfői határozatát, amelyben kinyilvánította az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindítását – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem csupán egy parlamenti döntésre adott reakció, hanem az egész ország védelmében tett lépés.

A katalán parlament határozata véget vet a demokráciának, a jogállamiságnak, és megtöri a spanyol nemzet egységét"

– hangsúlyozta Rajoy.

A miniszterelnök elmondta: a kormány beadványában kérte az alkotmánybíróságot, hogy figyelmeztesse a katalán vezetőket arról, hogy amennyiben nem tartják tiszteletben a bíróság határozatát, megsértik a törvényt, engedetlenséggel lesznek vádolhatók és felfüggeszthetik őket tisztségükből.

Ez 21 katalán köztisztviselőt érinthet, köztük Artur Mas hivatalban lévő katalán elnököt.

A törvény tiszteletben tartása nélkül bármely hatalom, bármely kormány elveszti legitimitását"

– fogalmazott Mariano Rajoy.

A kormány nem közölte, hogy milyen további elképzelései vannak a függetlenségi törekvések megakadályozására. Bár a spanyol alkotmány 155-ik cikkelye lehetőséget ad akár Katalónia autonómiájának felfüggesztésére is, de ezt a passzust még sosem alkalmazták Spanyolországban, és most is csupán elvi lehetőségként beszélnek róla, amit mindenki szeretne elkerülni.


A katalán parlament hétfőn fogadta el a függetlenségi pártok által benyújtott határozatot, amelyben amellett, hogy kimondja az az önálló állam létrehozásához vezető folyamat megindítását, azt is rögzíti, hogy nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol Alkotmánybíróság állásfoglalásainak. A határozatot a parlament többi pártja nem szavazta meg.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére