Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi: eggyel magasabb biztonsági fokozatra kapcsol Európa

888.hu

2015.11.14. 16:23

A bevándorlás problémájának kezelése lekötötte a francia hatóságok figyelmét, ezért nem szúrhatták ki a készülõ terrortámadást - interjú Nógrádi Györggyel a péntek éjszakai eseményekrõl.
Előzmények

A biztonságpolitikai szakembereket a párizsi terrortámadás nem érhette meglepetésként, inkább csak annak volumene, az áldozatok nagy száma volt sokkoló.

Számtalan esemény előzte meg a péntek 13-i párizsi terrorsorozatot – emlékeztetett Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. A francia kormány ugyanis évek óta konfliktusos politikát folytatott. Elsők között voltak, akik támadást indítottak Észak-Afrikában és a Közel – Keleten: Szíriában és Líbiában, vagyis az Iszlám Állam területein. Ez a külpolitika pedig ahhoz vezetett, hogy mára az Iszlám Állam egyik fő ellenségének tekinti a francia államot.

Hogy történhetett meg mindez?

Szakértők körében köztudott, hogy a francia titkosszolgálat az egyik legfelkészültebb és legprofibb szolgálat egész Európában, így az elmúlt egy év terrorcselekményei után már felmerül a kérdés: hogy kerülhette el a figyelmüket, a készülő terrorcselekmény-sorozat?

A francia titkosszolgálat a bevándorlás problémájával volt elfoglalva, így kerülhette el a figyelmüket a készülő akció. Másrészt, bármilyen intő jelek is mutatkoztak egy hasonló eseménysorozat bekövetkeztére, senki nem hitte el, hogy ez valóban megtörténhet. Nógrádi György szerint

a titkosszolgálatok csődöt vallottak ebben az esetben.”

A szakértő szerint a történtek után számos országban egy fokozattal magasabbra emelik a biztonsági fokozatot, ahogy tették ezt a franciák is.

Ki cselezte ki a titkosszolgálatokat?

Bár az Iszlám Állam már magára vállalta a terrorcselekményt, a biztonságpolitikai szakértő szerint egyáltalán nem biztos, hogy ők is tették. Sokakban felmerülhet a gondolat, hogy az elmúlt hónapokban Európába érkező bevándorlókkal együtt jöttek a terroristák, azonban a szakértő szerint erre van a legkisebb esély.

Sokkal valószínűbb, hogy az évtizedek óta Franciaországban élő muzulmán közösségnek a másod- és harmadgenerációs tagjai, akik nem tudtak, és nem is akartak beilleszkedni a francia társadalomba, most így álltak bosszút a franciákon.

Magyarország is veszélyben van?

Nem. Legalábbis a szakértő szerint. Nógrádi György azzal indokolta a válaszát, hogy hazánkban a muzulmán kisebbség kis számban van jelen, ezért integrálódniuk is sikerült a társadalomba. Nagy részük képzett, felsőközéposztálybeli állampolgár, akiktől nem kell tartani. Azonban semmit nem lehet biztosra mondani, így csak bízhatunk benne, hogy

semmi nem fog bekövetkezni.”

Hogyan tovább?

Nógrádi György szerint a következő hetekben újra előtérbe kerül a kisebbségek integrálásának kérdése, hogy lehet-e, és hogyan, valamint az is, hogy megakadályozzák a muzulmán közösségek elleni támadásokat. Nógrádi György hozzátette:

Ez a borzalmas terrorcselekmény nem vezethet el egy szélsőséges muzulmánellenességhez.”

Mert az inkább ártana, mint használna az ügynek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére