Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

MSZP-DK-Jobbik - koalíció a korrupcióért!

Tóth Hanna

2015.12.11. 08:30

Sukoró, Altus, KGBéla, Botka... Az ellenzéki pártok korrupciós leltára.

A magukat a korrupció elleni fellépés élharcosának tekintő baloldali pártok ma is tele vannak korrupciós ügyekkel, de nincs ez másképp a magát új erőként meghatározó Jobbik esetében sem.

Nézzünk bele az MSZP-DK-Jobbik koalíció korrupciós leltárába!

MSZP

A 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzati időszakot érintve több mint egy tucatnyi ítélet született korrupciós ügyekben és még ennél is több ügy van jelenleg is bírósági szakaszban.

  • Kezdésnek vegyük Simon Gábornak, az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyét. Simon Gáborról 2014 elején derült ki, hogy több százmillió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel a birtokában Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsította meg.

De ne higgyük azt, hogy mára ne lennének ehhez hasonló futó korrupciós ügyek a baloldalon. Az ellenzék ma is tele van korrupciós ügyekkel. Folyamatosan jelennek meg a hírek az MSZP józsefvárosi fekete kasszájáról és a baloldalon tökélyre fejlesztett kreatív kettős könyvelésekről.

  • Itt van mindjárt Hiszékeny Dezső, egykori szocialista angyalföldi alpolgármester ügye. A Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezsőt vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja. Hiszékeny jogtalanul kért 5 millió forintot magának azért, hogy egy - az önkormányzat tulajdonában lévő -üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

 

  • Vagy az egykori MSZP-s honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc, akit hűtlen kezelés miatt bűnösnek talált a Fővárosi Törvényszék, akárcsak Fapál László volt államtitkárt a botrányos lakásvásárlások miatt indított büntetőperben.

 

  • Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tovább folyik a nyomozás a Fővárosi Főügyészség részéről a vád szerint áron alul eladott terézvárosi ingatlanok ügyében is. Van olyan ingatlan, amelyet már visszakapott a kerület, akad olyan, amellyel kapcsolatban már a megegyezés közelében vannak a felek, és olyan is, amelynek ügye már az Alkotmánybíróság elé került.

 

  • De talán sokan emlékszünk a többszörös áron továbbadott moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügyére is. 2008-ban Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a felettesei tudta nélkül írta alá az orosz főváros egyik legértékesebb részén fekvő ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A vételár 23,7 millió dollár volt, ám a vevő nem sokkal később ennek több mint négyszereséért adta tovább az ingatlant, amely az orosz állam tulajdonába került. Az ügyészség szerint emiatt a magyar államnak több milliárd forint kára keletkezett.

 

  • És itt van Botka László legújabb százmilliós parkolási botránya. Szegeden hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a 2008 és 2012 között ingyenesen kiosztott több mint háromszáz parkolóbérlet ügyében. A Magyar Idők számításai szerint a négy év alatt kiadott bérletek összértéke elérheti akár a 100 millió forintot is. Az ügynek jelenleg két gyanúsítottja van. A lap közlése szerint a parkolóbérletek elbírálásáról és kiadásáról egy úgynevezett vezetői értekezlet döntött. A 2008 és 2012 közti időszakban a testület tagja volt Botka László polgármester, Solymos László, Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor alpolgármesterek, Mózes Ervin címzetes főjegyző, valamint Szabó Sándor kabinetfőnök, aki jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő.
DK
  • Vágjunk a közepébe. Altus-ügy: az Európai Bizottság anno 1,5 milliárd forint értékű megbízási szerződést kötött a Gyurcsány Ferenc érdekeltségében álló Altusszal, hogy egy konzorcium élén a közösség által biztosított fejlesztési pénzek felhasználása kapcsán vizsgálódjon. Az EB semmilyen tulajdonosi összefonódást nem vizsgált, Gyurcsány cége pedig "elfelejtette" ezt jelezni. Amúgy az Altus meg Feri is köszönik, jól vannak. 

 

  • Vagy Vadai Ágnes ügye, aki honvédelmi államtitkárként saját honlapjának szerkesztésével és az ehhez köthető PR-feladatokkal több millió forintért bízott meg két céget. A kifizetésekről megkérdőjelezhető teljesítési igazolások készültek, amelyeket Vadai Ágnes írt alá államtitkárként. Vadai honlapja ügyében jelenleg is nyomoz az ügyészség hűtlen kezelés miatt.

 

  • És végül a hírhedt Sukoró-ügy, ahol a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt. 2009 elején a Gyurcsány Ferenc vezette kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a King’s City projektet, ekkor a Központi Nyomozó Főügyészség már hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomozást folytatott az ügyben. 2015 októberében első fokon befejeződött a Sukoró-per, Tátrai Miklós, a telekcsere-szerződést megkötő volt vagyonkezelő-vezér négy, értékesítési igazgatója három és fél év börtönt kapott. Gyurcsány Ferenc végig teljes mellszélességgel kiállt mindegyikük mellett.

A baloldal után vessünk egy hosszabb pillantást a Jobbikra is
  • A párt mind a mai napig nem tisztázta minden idők legsúlyosabb korrupciós botrányát, a nemzetközi porondon is hírhedtté vált Kovács Béla-ügyet. A Jobbik képviselőjét orosz kémkedéssel vádolják és ennek kapcsán azért még mindig sokan várunk választ Vona Gábortól. Kíváncsiak lennénk mit értett az alatt mikor a KGBéla-ügyel kapcsolatban Simicska Lajos lapjában úgy fogalmazott: „sok mindent hallottam, közte elbizonytalanító dolgokat is, amikre választ várok.” Kovács a 2009-től a Jobbik által alapított Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének kincstárnokaként is működött. Az ÁSZ a Jobbik 2009-2010-es gazdálkodásáról szóló jelentésének talán legérdekesebb megállapítása a tagdíjakra vonatkozott: ”a bizonylatok szerint 2009-ben a tagdíjak 98,6%-a 2010-ben 93,6%-a egy tagtól származott.” Ez azt jelenti, hogy 2009-ben közel 3,7 millió, 2010-ben pedig több mint 8 millió forintot egyetlen személy, egyetlen párttag vitte a Jobbikba. Utóbbi esetben tudható, hogy ez a magánszemély az az Európai Unió elleni orosz kémkedéssel vádolt Kovács volt.

 

  • Az ATV számolt be arról, hogy Volner János képviselő korábban több olyan céget alapított és vezetett, melyek eladásukat követően felszámolásra, törlésre kerültek. Molnár Szabolcs vette meg többek között Volner János, a Jobbik alelnökének egyik csődbe ment cégét, a Gavron Kft-ét is. A cég 2008-ban több mint 12 millió forinttal tartozott az államnak, Volner János és felesége százezer forintért adta el Molnárnak.

 

  • 2009-ben a HVG derített fényt arra, hogy a párt éveken át elmulasztotta közzétenni pénzügyi beszámolóját a Magyar Közlönyben. A párt ellen emiatt 2010 januárjában a Legfőbb Ügyészség is vizsgálatot indított. A 2005–2008-as időszakról szóló adatokat 2010 januárjában ugyan végül megjelentették, de az ÁSZ ekkor is számos kivetnivalót talált bennük. 2012 februárjában közzétette a Jobbik 2009-2010-es gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló jelentését, megállapítva, hogy a beszámolók egyik évben sem mutattak valós képet gazdálkodásukról. A jelentés azt is megállapította, hogy a Jobbik tucatnyi támogatóját titkolta el. Az Állami Számvevőszék 2013-2014-ben újra megvizsgálta a párt gazdálkodását, ezúttal a 2011-2012-es időszakra vonatkozóan. Az ÁSZ újra arra jutott, hogy a párt által „közzétett beszámolók nem feleltek meg a törvényi előírásoknak."

 

  • Szegedi Csanád, a párt korábbi alelnöke 2014. május 21-én azt mondta a Népszabadságnak, hogy „akad olyan Magyarországon élő iráni és török – vagy éppen orosz érdekeltségű – üzletember, aki adott már támogatást a Jobbiknak. Megérzésem szerint több tízmillió forintról van szó.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére