Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világ 8 legszennyezettebb városa

Sümeghi Lóránt

2015.11.30. 12:57

Mitõl válik élhetetlenné egy nagyváros? Olaj-, víz-, talaj- és légszennyezõdés a legfõbb kiváltó ok.
Nézzük a világ 8 legszennyezettebb városát. 
1. Baku, Azerbajdzsán

A térség olajszennyeződések gyűjtőtégelyének tartott városa. Nem csak az Irán, Oroszország, Grúzia és Örményország által határolt közös Kaszpi-tenger szennyezettsége elképesztően magas, a levegő szennyezettsége is többször érte el a halálos dózisú méreganyag tartalmat.

2. Bagdad, Irak

Az ivóvíz annyira szennyezett, hogy 2007-ben az ország több területén kolera járvány tört ki, beleértve a fővárost is. 

3. Brazzaville, Kongói Köztársaság

Nemcsak a légszennyezettség miatt elviselhetetlen a város levegője, hanem a városvezetés higiéniája is hagy kívánnivalót maga után. Általános problémának tekinthető a szennyvízcsatornák megfelelő elvezetése is.

4. Peking, Kína

A WHO légszennyezettségi indexe alapján majdnem kis híján eléri a 95 százalékos méreganyag-tartalmat. A levegő mellett a város víz és talajszennyezettsége is helyenként az emberi egészségre nem csak fokozottan káros, hanem életveszélyes mennyiséget is elérhet.

5. Moszkva, Oroszország

A szuperhatalom fővárosának néhány kerületében még a folyó tisztavíz is ritkának számít. A légszennyezettség folyamatos gondot okoz a fiatalok és idősek számára, az időskori tüdő-megbetegedések az egyik leggyakoribb oka az elhalásosoknak.

6. Ahváz, Irán

Irán délnyugati részében található közepes méretű város felelős az ország legnagyobb mennyiségű olajkitermeléséért, ebből kifolyólag légszennyezettsége közel élhetetlenné teszi a térséget. A fejletlen infrastruktúra és a járművek károsanyagkibocsátásának mértéke tovább rontja a levegő minőségét.

7. Ulánbátor, Mongólia

A WHO felmérése alapján a lakosság megbetegedésének 45 százaléka az állandó szmognak köszönhető. Az ivóvíz tisztasága és a talajszennyezettség is erősen hozzájárul az állandó járványok terjedéséhez.

8.  Dakka, Banglades

A dél-ázsiai Banglades fővárosának élhetetlensége elsősorban a magasan szennyezett ivóvíztartaléka miatt tartozik a feketelistás városok közé. Ezen kívül csatornázási gondokkal küzd, továbbá az illegális szemétlerakásokból adódó fertőzések is megpecsételik az ott lakók sorsát.

(HubPages, Numbeo, Wonderslist)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére