Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Bizottság felügyelné a határainkat

888.hu

2015.12.15. 17:20

Az EU akkor is átveheti az Európai Unió külsõ határainak õrzését, ha valamelyik tagállam azt ellenzi.
BRÜSSZEL, 16:35

Kedden benyújtotta az Európai Bizottság az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására irányuló javaslatát. Az új szervnek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

A varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke ismertette az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén. Az előterjesztés értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre. A Financial Times információi szerint az új szerv alá 1000 határőr lesz beosztva, amit további 1500-al lehet kiegészíteni krízis esetén. 

Az Európai Bizottság a schengeni határkódex módosítására is javaslatot tett annak érdekében, hogy mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőrizzék a külső határokon. Mint Timmermans mondta, a külső határok ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió állampolgárai biztonságban érezzék magukat.
Frans Timmermans kifejtette, a tervezett biztonsági háló létrehozása elengedhetetlen, annak felhasználására azonban remélhetőleg soha nem fogunk rákényszerülni. Az alelnök elmondta, hogy a bizottság a jövő év elején új javaslatokkal fog előállni a dublini egyezmény tekintetében is.

Az új határőrizeti szervnek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrzését, akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi. A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján. Az állandó uniós határőrizeti szervre körülbelül 445 millió eurót szánnak, ami a Frontex büdzséjének duplája. 

A javaslatot még el kell fogadnia az EU tagországoknak és az Európai Parlamentnek is. A Financial Times nyilatkozó hivatalnok szerint erre azonban jó esélye van, ugyanis az Európai Unió két legnagyobb országa – a franciák és a németek – is támogatják.

 

(FT, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére