Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre trendibb a vidéki élet

888.hu

2015.12.22. 13:28

Idén õsztõl a második szakma megszerzése is ingyenessé vált.

A 2010-es kormányváltáskor a hazai agrárszakképzés súlyos problémákkal küzdött. Rengeteg helyen folytak szórványképzések, a tudás egységes átadása azonban hiányzott. Ezért tűzte ki célul a Földművelésügyi Minisztérium, hogy ráncba szedi az agrárszakképzést, stabilizálva ezzel Magyarország mezőgazdaságának biztos jövőjét.

Interjú Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárral.

888.hu: Milyen folyamatok mentek végbe a magyar agrároktatásban a rendszerváltás óta, és milyen állapotokat örököltek 2010-ben?

A rendszerváltás óta folyamatos az agrárképzettséggel rendelkezők számának visszaesése. Ez részben a természetes fogyás, az úgynevezett divatszakmák felé való fordulás, részben viszont a képzési rendszer folyamatos – költségtakarékossági okokra visszavezethető – leépülésének következménye. A 2000-es évek végére eljutottunk odáig, hogy a sokféle iskolafenntartó tanulókért folytatott küzdelmében az ország számos térségében nehezen áttekinthetővé és ésszerűtlenné vált az indított képzések száma és rendszere. Egyes fenntartók kifejezetten jó gazdának bizonyultak, másoknál viszont háttérbe szorult az agrárszakképzés, amikor a fejlesztésekről, felújításokról döntöttek.

A Földművelésügyi Minisztérium új intézményfenntartóként arra törekszik, hogy az agrárképzések újra előtérbe kerüljenek.

888.hu: De indokolt, hogy ilyen hangsúlyos legyen az agrárképzés? Ha a kutatási eredményeinkre vagy a magyar start-upok sikereire gondolunk, fontosabbnak tűnik a tudományos pálya fejlesztése.

Magyarország agrármúltja hagyományokban, új szakmák létrehozásában – mint például az állatorvos –, és kiemelkedő tudományos eredményekben gazdag. Történelmileg mezőgazdasági ország vagyunk, ez csak a tervszerű iparosítás korában szorult háttérbe. Az agrárium hozzájárul az önfenntartáshoz, biztos megélhetésről gondoskodik a lakosság jó része számára, a nemzetgazdaságnak pedig fontos pillére, elég csak az élelmiszeriparra, vagy a külkereskedelemre gondolni.

Egy felmérés szerint Európában a digitális világ mellett az egészséges élelmiszerek előállítása az a terület, amelyben óriási fejlődési lehetőségeket lát a kkv-szektor. Amikor agrárszakképzésről beszélünk, abba természetesen az élelmiszer-gazdaságot is beleértjük. A Darányi Ignác Terv lényegét is "a termőföldtől az asztalig" szemléletű alapelvvel lehet kifejezni.

Nagyon fontos, hogy nagyobb legyen a hozzáadott érték: ne csak megtermeljük a javakat, hanem dolgozzuk fel és értékesítsük is, mert ez újabb munkahelyeket hoz létre, és meg tudunk jelenni a külföldi piacokon. Ezért is kiemelten fontos a kormányzat számára, hogy a mezőgazdaság képzett, rátermett szakemberek kezében fejlődhessen a jövőben, hiszen

a jövőnk magjait most kell elvetnünk.

888.hu: Hogy néz ki ma az agrárszakképzés rendszere?

Jelenleg 64 iskola működik a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában, 24 ezer tanulóval. 2013-ban elkezdtük kiépíteni az Agrár-Szakképző Iskolák Hálózatát (ASZIH), amely összefogja ezeket az intézményeket, összehangolja a több mint 60 képzési területet és gondoskodik arról, hogy az általuk nyújtott oktatás egymást kiegészítve, egy átfogó és komplex agrárszakképzést biztosítson. Ennek keretében az iskolák képzési szerkezetéből fokozatosan elkezdtük kivezetni a nem agrárvonatkozású képzéseket.

A minisztérium folyamatosan együttműködik minden fontosabb szakmai szervezettel, az információáramlás segítségével igyekszünk felhasználni a javaslataikat az agrárképzés megújítása során. Emellett úgy alakítjuk át az oktatás rendszerét, hogy az iskolák képesek legyenek a térségük adottságaiból és munkaerő-piaci szükségleteiből fakadó igények rugalmas kielégítésére.

888.hu: A munkaerőpiac elvárásai mellett a leendő munkavállalók igényeivel is találkozik?

A leendő munkavállalók ebből a szempontból elsősorban diákok és fiatal felnőttek, akik pályaválasztás előtt állnak, vagy pályamódosításon gondolkodnak. 2015 őszétől a második szakma megszerzése is ingyenessé vált. Ez egy lehetőség – akár szűkebb anyagi körülményekkel rendelkezők számára is –, amellyel nemcsak a tinédzser korosztály, hanem a munka világát már esetleg megjárt fiatalok is élhetnek.

Az ingyenes szakképzések a hagyományosan a mezőgazdasághoz köthető gazdaképzés, vagy mezőgazdasági technikusi kurzus mellett olyan kreatív lehetőségeket is tartalmaznak, mint például a sommelier képzés, vagy a virágdekoratőri pálya. De ez csak kettő a számos szakmai közül, a teljes lista egyébként megtekinthető az ASZIH oldalán, ahol egyúttal az intézményeinkkel is meg lehet ismerkedni.

888.hu: Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a cél egy olyan középfokú képesítést nyújtó agrárszakképzési rendszer kialakítása, amely széles körben elérhető a fiatalok számára?

Így van. Végbement egy nagyon komoly változás az Országos Képzési Jegyzékben néhány éve. A szakmák száma csökkent, ami azt jelentette, hogy szélesebb megalapozású képzések jelentek meg. Példaként tudnám felhozni a gazdaképzést, ahol ötféle állatfaj tartását, gépészeti és kertészeti ismereteket is szereznek a tanulók. Ez kifejezetten azoknak a fiataloknak szól, akik szeretnék majd szüleiktől átvenni a családi gazdaságot.

Egyre trendibb dolog a vidéki élet, a kertészkedés, az állatok gondozása, a kézműves élelmiszerek előállítása.

Ráadásul a kormányzat úgy döntött, hogy 10-ről 20-ra emeli a hiány-szakképesítések számát. Ha valaki ilyen szakmát tanul, akkor a tanulmányi eredményeitől függően havonta 10-30 ezer forint ösztöndíjban részesülhet. Megyénként változó, hogy melyek ezek a szakképesítések, az agrárium ezek között a nemzetgazdasági súlyának megfelelő mértékben szerepel.

A szakképzés nem zsákutca, mi magunk is mindenkit bátorítunk, hogy merje az agrárpályát választani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére