Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Más lesz a kenyér

888.hu

2016.01.03. 15:00

Az agrárminiszter új rendelettervezetben módosíthatja a kenyerekre vonatkozó szabályokat.
BUDAPEST, 15:00

Az agrárminiszter új rendelettervezetben módosíthatja a kenyerekre vonatkozó szabályokat.

Az új szabályok a már szabályozott kenyérfajták összetételét pontosítja, valamint új kenyérfajták elkészítési szabályait is meghatározza, amiket be is emel a Magyar Élelmiszerkönyvbe.

„A Magyar Élelmiszerkönyvben már szabályozott kenyértípusok mellett egyre nagyobb számban jelentek meg új összetételű termékek a piacon. A korszerű táplálkozástudomány eredményei alátámasztják a magas rosttartalmú és alacsony sótartalmú termékek szükségességét és jelentőségét” – írja a törvénytervezet indoklása.

A tervezet szerint lesz türelmi idő is. Az új szabályok érvénybelépése után ugyanis hat hónapig gyárthatóak olyan kenyerek, amelyek nem tesznek eleget az új előírásoknak.

A tervezet leglényegesebb pontja, hogy a kenyerek sótartalmának csökkentését írja elő. A jelenlegi szabályozás alapján minimum 1,5, maximum 2,8 százalékos sótartalom. Az új szabályok alapján azonban 2017. július 1-jétől 1,3–2,5, 2018-tól pedig 1,3–2,35 százalékra csökken a sótartalom.

De a rozsos kenyér összetevőit is újraszabályozzák úgy, hogy a rozsliszttartalom minimum 30 százalékos legyen. A rozskenyérnél pedig a jelenlegi minimum 40 százalékos rozslisztarányt 60 százalékra emelnék.

A rendelettervezet azonban hangsúlyozza, hogy egyelőre tényleg csak tervezetről van szó, az erről szóló egyeztetés folyamatban van, és a végleges szabályozás akár el is térhet a most közzétett szabályoktól.

(VS.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére