Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét az IMF karjaiba sodródik Görögország

Nagy Gábor

2016.01.14. 22:18

Athén beleegyezett, hogy az IMF is részt vegyen a gazdasági mentõcsomagban.
ATHÉN, 22:18

Athén beleegyezett, hogy az IMF is részt vegyen a gazdasági mentőcsomagban.

Csütörtökön az újságíróknak a holland pénzügyminiszter és az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának (Eurogroup) elnöke, Jeroen Dijsselbloem elmondta: a görög kormány beleegyezett abba, hogy a Nemzetközi Valutaalap is részt vesz az új, harmadik nemzetközi gazdasági segélyprogramban.

A görög pénzügyminiszter, Evklídisz Cakalotosz múlt hét pénteken kezdett hatnapos európai körutat, amelynek során találkozott olasz, portugál, francia, finn, holland és német kollégájával. A különböző tárgyalásokon a felek megvitatták a mentőcsomag részleteit, illetve Cakalotosz felvetette a görög adósság csökkentését is.

A görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz még tavaly decemberben arról beszélt, hogy nem lesz szükség az IMF-re, mert Görögország képes kilábalni a válságból csak az euróövezeti országok támogatásával.

A legnagyobb hitelező, Németország azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a Valutaalap is csatlakozzon a hitelezőkhöz, ezzel is biztosítva a görög reformok végrehajtását. Ugyanis az IMF a két korábbi mentőcsomag keretében már bizonyította, hogy igencsak vasmarokkal tudja a reformokat kikövetelni az athéni kormánytól.

Az athéni kormány még tavaly nyáron írta alá a harmadik segélycsomagról való megállapodást az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal, az Európai Stabilitási Mechanizmus és az IMF képviselőivel. Az államcsőd szélén álló Görögország szigorú feltételek mellett összesen 86 milliárd eurót kap részletenként.

A valutaalap – hogy részt vegyen a mentőcsomagban – azt követeli a görög kormánytól, hogy hajtson végre egy szigorú nyugdíjreformot, az euróövezeti országok pedig egyezzenek bele a görög adósság átütemezésébe és csökkentésébe.


Az athéni parlament múlt héten nyújtotta be a nyugdíjreformra vonatkozó tervezetét Brüsszelnek, amit a brüsszeli politikusok nagyra törőnek és elfogadhatónak tartottak, de hiányolták számszerű adatokat, illetve a reform várható hatását a görög költségvetésre.

A hitelezők képviselői jövőhét hétfőn, január 18-án térnek vissza a görög fővárosba, hogy az eddig véghezvitt reformok eredményeiről tájékozódjanak.

(Business Standard, Reuters, MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére