Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több tucatnyian meghaltak az al-Shabaab támadásában

888.hu

2016.01.15. 12:48

Több mint 60 kenyai katona vesztette életét pénteken, mikor iszlamista fegyveresek támadtak rá az Afrikai Unió békefenntartóinak egyik szomáliai bázisára.
SZOMÁLIA, 11:48

Több mint 60 kenyai katona vesztette életét pénteken, mikor iszlamista fegyveresek támadtak rá az Afrikai Unió békefenntartóinak (AMISOM) egyik szomáliai bázisára.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét – a fővárost is – uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból.

A támadást egy öngyilkos merénylő kezdte meg, mikor gépkocsijával nekihajtott a kenyai határnál lévő Cee Cado-i támaszpont kapujának. A robbanástól keletkezett résen pedig az iszlamista szervezet több tucat fegyverese könnyűszerrel behatolt az AMISOM-bázis területére.

Az al-Shabaab hadműveleti szóvivője azt állította, hogy fegyveresei heves harcok árán elfoglalták a bázist. Beszámolójuk szerint a harcokban több mint 60 kenyai katonát megöltek, valamint zsákmányoltak 30 teherautót, harckocsit és páncélozott katonai járművet.

A bázis elfoglalását a szomáliai hadsereg egyik illetékese is megerősítette.
Ehhez képest a védelmi erők egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy az iszlamisták nem a bázist, hanem mindössze a szomáliai hadsereg egyik táborát foglalták el. Hozzátette: a kenyai katonák ellentámadást indítottak, de a harcok még nem értek véget, és az áldozatok száma sem ismert.

Az al-Shabaab kijelentéseit érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis a múltban is mindig elnagyolta az általa okozott veszteségeket. De a kenyai kormányilletékesek nyilatkozatai iránt is jobb óvatosan közeledni, mivel nyilatkozataikban általában igyekeznek csökkenteni a vereségeik jelentőségét.

(Reuters, BBC, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére