Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ Kim Dzsong Un ellen nyomozna

888.hu

2016.02.15. 21:08

Nyomozást indítana az ENSZ különmegbízottja az észak-koreai diktátor ellen emberiesség elleni bûncselekmények miatt.

Marzuki Darusman, az észak-koreai emberi jogok helyzetét vizsgáló ENSZ-különmegbízott arra kérte a világszervezetet egy hétfőn közzétett jelentésében, hivatalosan értesítse Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy vizsgálat indulhat ellene emberiesség elleni bűntettek gyanújával.

A jelentésben az ENSZ-különmegbízott javasolja, hogy az ENSZ hivatalos levélben tájékoztassa Phenjant arról, hogy Kim Dzsong Un és más magas rangú tisztviselők ellen nyomozás indulhat, "és ha megállapítják felelősségüket, felelősségre is vonják őket emberiesség elleni bűncselekményekért".

A január 19-én készült, de hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben Darusman azt is javasolja, hogy bízzanak meg három szakértőt azzal, hogy állapítsák meg, hogyan vonják jogi úton felelősségre az észak-koreai rezsim vezetőit, illetve találjanak "kreatív és gyakorlati" megoldásokat arra, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak.

A különmegbízott hangsúlyozta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bevonását a vizsgálatokba, de emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi testület csak "a legfelsőbb vezetőkkel foglalkozhat".

Észak-Korea esetében csak akkor gyakorolhatja joghatóságát a bíróság, ha az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a testület elé. A BT-ben állandó tagsággal, s így vétójoggal bíró Kína - Phenjan egyetlen szövetségese - viszont következetesen elutasítja, hogy az emberi jogok észak-koreai helyzete a testület elé kerüljön.

Darusman jelentésében úgy fogalmaz:

nem tűnik úgy, hogy javult volna az emberi jogok helyzete Észak-Koreában az utóbbi időben.

Az ENSZ-különmegbízott már 2014-ben közölte, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsong Unt és más vezetőket egyebek közt a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt. Darusman szerint az Észak-Koreában elkövetett visszaélések egy lapon említhetők a nácik által elkövetett bűncselekményekkel.

(MTI)

A témához kapcsolódó írásaink:

Észak-Korea: egy nagy gyerek veszélyes játékszere

Észak-Korea sikeresen kilőtte rakétáját. Ennyike.

Észak-Korea rakéta kilövésére készül

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére