Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország elhidegült Németországtól

888.hu

2016.03.02. 13:18

Már nem a franciák számítanak Németország elsõ számú kereskedelmi partnerének.
BERLIN, 13:18

Már nem a franciák számítanak Németország első számú kereskedelmi partnerének.

Történelmi változás állt be Németország külkereskedelmében, az eddig legszorosabb partner Franciaországot lecserélték az USA-ra. Előbbivel 170, utóbbival viszont már 173 milliárd euró értékű forgalmat bonyolítottak le – derül ki a német statisztikai hivatal által szerdán kiadott, előzetes adatokat tartalmazó jelentésből.

Gyengült az euró a dollárhoz képest, ami ösztönözte az eurózónán kívülre irányuló exportot, de hozzájárult a két ország közötti forgalom bővüléséhez az amerikai gazdaság fellendülése.

Példa nélküli a franciák túlszárnyalása, Párizs ugyanis az 1970-es évek óta minden évben Berlin fő kereskedelmi partnerének számított. 2015-ben viszont az áruimportot tekintve az Egyesült Államok vezet. Az importot illetően egyelőre Kína az első, de az USA is egyre előrébb végez a listán, ezúttal negyedik lett.

A túloldalról nézve viszont még tart a szerelem: Franciaország számára a becslések szerint továbbra is Németország számít a legfontosabb kereskedelmi partnernek.

Magyarország összesítésben, a kétoldalú áruforgalmat tekintve 14., a Németországba irányuló exportunk alapján szintén 14., importunk tekintetében pedig 16. helyen végzett.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére