Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Senkinek sem lenne jó a Brexit

888.hu

2016.03.06. 15:18

A német pénzügyminiszter szerint nincs értelme a Brexitnek, hiszen Nagy-Britannia rengeteget veszítene azzal, ha emiatt nem lenne részese az EU egységes belsõ piacának.
LONDON, 15:18

A német pénzügyminiszter szerint nincs értelme a Brexitnek, hiszen Nagy-Britannia rengeteget veszítene azzal, ha emiatt nem lenne részese az EU egységes belső piacának.

Wolfgang Schäuble a BBC-nek nyilatkozott vasárnap. Mint mondta,

egy ország vagy tagja az egységes piacnak, vagy nem."

Köztes megoldás nincs. Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyek részesei az egységes piacnak, de cserébe pénzt fizetnek az EU költségvetésébe és el kell fogadniuk a szabad mozgás elvét, úgy, hogy nincs beleszólásuk a döntéshozatalba. Ez a briteket sokkal hátrányosabban érintené, mint a jelenlegi rendszer.

Nem igazán értem, hogy az Egyesült Királyság miért akarna úgy az egységes piac tagja maradni, hogy nincs befolyása a döntésekre."

– fogalmazott a német kormánypárti politikus.

Schäuble szerint, ha Nagy-Britannia távozik az unióból, akkor nem lenne tagja tovább az unió belső piacának sem. Esetleg megállapodhat az unióval, hogy részese marad az egységes piacnak az EU-n kívülről. Ebben az esetben továbbra is el kellene fogadnia az emberek szabad mozgásának elvét, és be kellene fizetnie az EU költségvetésébe.

A Brexit nemcsak a britekre lenne súlyos hatással, hanem az EU-ra is. Ez az esemény akár évekig tartó tárgyalássorozatot is eredményezhetne és a tagállamok az adott helyzet legjobb megoldásáért harcolnának. Ez olyan bizonytalansághoz vezetne, amely "méregként hatna" az európai és a világgazdaságra egyaránt.

Jobb az ilyen katasztrófákat elkerülni, semmint a katasztrófa után gondolkodni azon, hogy miképp lehetne a következményekből kilábalni."

A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt megosztott a kérdésben. A kabinet több tagja is a Brexit mellett kíván kampányolni, és a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben arra szavaz a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Csatlakozott a kilépést pártolók táborához Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa. A párt környékén őt tartják David Cameron utódjának a miniszterelnöki székben – Cameron 2020-ban nem indul újra.

Johnson azért csatlakozott a Brexit-táborhoz, mert meggyőződése szerint az lenne a kockázatos opció, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna, mivel az unió épp most fejlődik egyre centralizáltabb, föderalistább képződménnyé.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére