Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nálunk elhallgatták, Amerikában tanítják

888.hu

2016.03.09. 07:28

Évtizedeken át elhallgatták azt a tényt, hogy a nácik által megszállt Európában Magyarország volt az egyetlen, ahol a reguláris hadsereg megakadályozta a zsidóság deportálását.

Évtizedeken át elhallgatták azt a tényt, hogy a nácik által megszállt Európában Magyarország volt az egyetlen, ahol a reguláris hadsereg megakadályozta a zsidóság deportálását, ezzel megmentve 300 ezer budapesti zsidó honfitársunk életét. Koszorús Ferenc ezredes akciójának története Amerikában tankönyvekben olvasható.

Hetven éve, 1944. június 5-én és 6-án az esztergomi páncélosok megakadályozták a budapesti zsidók deportálását. Az Európában is példátlan akciót Koszorús Ferenc ezredes vezette. Rá emlékezik egy márványtábla a Dohány utca elején, a zsinagógával szemközt. Az évforduló alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen Hende Csaba volt honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a magyar katonák bátor kiállása emberek tíz- és százezreit mentette meg a biztos haláltól.

Koszorús Ferenc legismertebb haditette az úgynevezett csendőrpuccs megakadályozása 1944-ben, mely lehetővé tette a budapesti zsidóság deportálásának leállítását.

Koszorús ezredes páratlan fellépése az egyetlen olyan ismert eset, amikor egy tengelyhatalom katonai erőt alkalmazott azért, hogy zsidók deportálását akadályozza meg. A rendkívüli bátorságra valló, a gyorsan változó helyzetben nagy kockázatvállalás mellett megtett erőfeszítései 3 és fél hónappal késleltették a nácik végül is bekövetkezett budapesti hatalomátvételét. Ez az időhézag több ezer zsidó számára nyújtott lehetőséget arra, hogy biztos menedéket keressen Budapesten, megóvva őket a biztos kivégzéstől. Ugyancsak lehetővé tette az 1944. július 9-én Budapestre érkezett Raoul Wallenberg számára a sikeres és hatékony mentőakciójának levezénylését"

– idézte Koszorús Ferenc fia a 2014-ben szervezett megemlékezésen az amerikai kongresszusba beválasztott egyetlen holokauszt-túlélőnek, Tom Lantosnak a képviselőházban elmondott szavait.

A Koszorús-akcióról viszonylag keveset tudunk. A Kossuth Rádióban Hantó Zsuzsa történész-szociológus beszélt, kifejtve, hogy szerint történelmi okai is vannak.

Sztálinnak személyes és birodalmi érdeke is volt, hogy Magyarország, mely központi helyet foglalt el a megszállási övezetben, ne emelkedjen ki olyan cselekedettel, miszerint a zsidók deportálását egyedülálló módon katonai erővel akadályozta meg.

Magyarország védte a környező országok zsidóságát is. a zsidó tanács pedig arról számolt be, hogy Magyarország volt az egyetlen ország, ahol 1943-1944-ben viszonylagos békében élhetett a 800 ezer főnyi zsidóság.

A zsidók élete a német megszállás után változott meg. Ezután kellett sárga csillagot viselniük. Eichmann pedig egy olyan csapatot hozott Magyarországra, melynek tagjai már gyakorlatot szereztek „más országok zsidótlanításában”. A déli területeket gyorsan megszállták, és gettóba zárták az „ellenséges elemeket”.

A hatalomátvétel után Koszorús ezredesnek menekülnie kellett a Gestapo elől, végül az 50-es években az Egyesült Államokban telepedett le, és geodétaként dolgozott 1971-ben bekövetkezett haláláig. Fia, aki ügyvéd, sokat tesz azért, hogy a világ megismerje édesapja példátlan tettét.

(Kossuth Rádió)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére