Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországon nem ver gyökeret az Iszlám Állam

Sümeghi Lóránt

2016.03.24. 12:38

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány.

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, továbbá módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is.

A Belügyminisztérium feladata többek között az lesz, hogy a parlamenti pártokkal előzetes egyeztetést folytasson, mert az újonnan előterjesztett javaslat több eleme kétharmados támogatást fog igényelni. Pintér Sándor belügyminiszter az intézkedést azzal indokolta, hogy

Brüsszel tanulságait le kell vonni, egyértelmű számunkra hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket." 

Ennek mentén az Igazságügyi Minisztérium meg is kapta javaslataikat, amelyek alapján az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Pintér hangsúlyozta,

a honvédelemmel kapcsolatban is érinti módosítás az alaptörvényt, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarunk megemelni."

A javaslatokban létszám, eszköz és technikai fejlesztések is szerepelnek. Továbbá a Terrorelhárítási Központ megerősítését, az információáramlás biztosítását is szeretnék elérni. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a kormány döntött egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozásáról is.

Arra a felvetésre, hogy osztrák sajtóértesülés szerint két hónapja Sopronban látták Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik fő szervezőjét, Pintér Sándor azt mondta: osztrák jelzés alapján vizsgálatot folytatnak, amely majd pontosítja, hogy kik és milyen célból jártak az érintett személyek közül Magyarországon és átlépték-e a zöld határt.

Ennek a központnak a feladata az lesz, hogy a beérkezett információkat megfelelő szakmai tudással párosítva értékelje, elemezze és egyes nemzetbiztonsághoz kötődő szervezeteket vagy a rendőrség szervezeteit támogassa a munkájukban, felhívja a figyelmüket egyes cselekményekre. A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy tervezik egy olyan törvény megalkotását, amelyben előírnák, hogy a magánszolgáltatók − természetesen bírói engedélyhez kötötten − biztosítsák a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által lefoglalt adatszolgáltató eszközök dekódolását.

A belügyminiszter szerint azonban pénzáramlás módját is ellenőrizni szeretnék, bizonyos esetekben a bankszámlákba is betekintenének: 

jogszabályok alapján erre utólag most is lehetőség van, ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy bizonyos esetekben folyamatosan láthassuk bankszámlákat."

Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a telefonos kommunikációban bizonyos előnyt élvezzenek a rendőri egységek, a mentők és a kórházak. Ennek érdekében kibővítenék a rendőrség és a katasztrófavédelem által jelenleg is használt egységes digitalizált rádiórendszert, bizonyos esetekben pedig a civil szolgáltatásokat az sms-re korlátoznák.

Ez utóbbi azt jelentené, hogy ne lehessen olyan túlterhelés, ami akadályozhatja az életmentő munkát, ennek technikai feltételrendszerét viszont a telefontársaságokkal kell egyeztetni." 

Simicskó István honvédelmi miniszter a brüsszeli terrortámadásra utalva hangsúlyozta, hogy új biztonsági helyzet van, a hibrid hadviselés korszakát éljük, és a magyar Honvédség is szeretné a feladatát teljesíteni magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. Az alkotmánymódosítást indokolva hozzátette, hogy

a magyar honvédségnek van olyan tudása, amellyel világszerte küzd a terrorizmus ellen, így Afganisztánban is, de a mostani jogi szabályozás szerint azonban ezt itthon nem teheti meg. Ezért azt szeretnénk elérni, hogy szükséges esetben a magyar honvédség tudja segíteni a rendvédelmi szervek munkát."

A honvédelmi miniszter fontosnak tartotta, hogy az ellenzéki pártok értékeljék újra a helyzetet biztonsági szempontból és reményét fejezte ki, hogy megkapják a felhatalmazást az alkotmánymódosításra.

Pintér Sándor végül kiemelte, hogy a terrorcselekményekben egyrészt olyan személyek vettek részt, akik a zöldhatáron, bevándorlókkal együtt érkeztek, mások pedig migránscsaládban születtek és már uniós állampolgárként vállaltak részt a szervezésben.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére