Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdogan: a média nem lehet szabad

888.hu

2016.03.26. 15:48

Erdogan számtalanszor bebizonyította, hogy gyûlöli az ellenvéleményeket és a sajtószabadságot. Ezúttal külföldi diplomaták ellen kelt ki, akik jelenlétükkel szolidaritásukat fejezték ki két kormánykritikus újságíró bírósági tárgyalása kapcsán. A diplomaták az épület elõtt várakoztak az ítéletre.
ANKARA, 15:38

Erdogan számtalanszor bebizonyította, hogy gyűlöli az ellenvéleményeket és a sajtószabadságot. Ezúttal külföldi diplomaták ellen kelt ki, akik jelenlétükkel szolidaritásukat fejezték ki két kormánykritikus újságíró bírósági tárgyalása kapcsán. A diplomaták az épület előtt várakoztak az ítéletre.

"Kicsodák Önök? Mi keresnivalójuk van ott? A diplomáciának is megvan a maga etikettje. Ez nem a te országod, ez itt Törökország. A konzulátus épületében vagy annak határain belül mozoghatsz, azon kívül csak engedély függvényében"

- mondta a török államfő egy gazdasági fórumon.

Can Dündar, a Cumhuriyet című kormánykritikus lap főszerkesztője és Erdem Gül, a lap fővárosi tudósítója az ügyészség szerint terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, valamint a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet.

A két férfit azért tartóztatták le tavaly novemberben, mert májusban olyan cikket jelentettek meg, amely szerint Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport állításainak alátámasztására videofelvételeket is közzétett.

A bíróság határozata értelmében a pénteki tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott volna, két ellenzéki képviselő azonban nem volt hajlandó elhagyni a termet, ezért a per folytatását április 1-jére halasztották.

Az ügy újraindulását megelőzően a török alkotmánybíróság február 25-én egyszer már úgy döntött, hogy a hatóságok megsértették a november óta vizsgálati fogságban tartott két újságíró jogait. A bíróság elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

Erdogan a Kúria határozatát követően úgy nyilatkozott, hogy az ügy nem a szólásszabadságról, hanem a kémkedésről szól. A média nem lehet határtalanul szabad, ahogy a világon sehol sem az. A döntést illetően csendben marad, de nem köteles azt elfogadni.

Dündar és Gül letartóztatása nemzetközi aggodalmat keltett a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

A török elnök szerint az újság aláássa országa tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de - állítása szerint - azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat.

A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad kormányerői, mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai ellen.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére