Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz az angol focival, ha Anglia kilép az EU-ból?

888.hu

2016.03.31. 14:38

Június 23-án, csütörtökön, a szigetország labdarúgásának jövõjérõl is szavaznak az angolok. A Brexit miatt 400, angliai ligákban játszó játékos veszítheti el az állását.

Június 23-án, csütörtökön, a szigetország labdarúgásának jövőjéről is szavaznak az angolok. A Brexit miatt 400, angliai ligákban játszó játékos veszítheti el az állását.

Brexit (Britain+exit): Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazáson dönt majd arról, hogy a továbbiakban az Európai Unió tagja maradjon-e vagy sem. A referendumot David Cameron brit miniszterelnök jelentette be. Februárban találkozott Cameron az EU vezetőivel, hogy átbeszéljenek olyan kérdéseket, melyek aggasztották Nagy-Britanniát – a bevándorlók szociális juttatásai, az eurózóna kiterjesztése és még sok egyéb téma. Ezek legtöbbjébe sikerült kompromisszumot kötni, azonban a miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy a népszavazást mindenképpen megtartják.

Az EU elhagyása sokkal nagyobb hatással lenne az angol focira, mint ahogy általánosságban az emberek gondolják. A Premier League játékosainak felét érintené egy ilyen döntés. Ha megtörténne a Brexit, akkor ezeknek a futballistáknak munkavállalási engedélyért kellene folyamodniuk"

– mondta Rachel Anderson, aki több ismert focista ügynöke.

A kilépésnek leginkább a rövid távú hatásai lennének látványosak, hosszú távon a helyzet arra kényszerítené a klubokat, hogy sokkal több hazai nevelést igazoljanak le.

Kiket érintene leginkább?

Azok a játékosok, akiknek EU-s útlevele van, jelenleg szabadon játszhatnak bármilyen angol klubban. Az EU-n kívülről érkezőknek meg kell felelniük néhány követelménynek, melyet a Home Office – Belügyminisztérium – támaszt a munkavállalókkal szemben: ilyen például az, hogy a hazájuk válogatottjában kell játszaniuk ahhoz, hogy megkaphassák az engedélyt. Az éppen sérüléssel bajlódó, korábbi válogatott játékosok is kaphatnak engedélyt.

Az FA (Angol Labdarúgó Szövetség) által, a brit Belügyminisztériumban kilobbizott szabályozás: Az volt a szervezet célja, hogy egyensúlyba hozzon két alapvető törekvést a klubok átigazolásai kapcsán: egyrészt a csapatok a lehető legjobb játékosokat akarják megszerezni, másrészt az ő érdekük is, hogy minél több fiatal, hazai tehetség léphessen pályára. A top 10 nemzeti csapat játékosainak mindössze a válogatott meccsek 30 százalékán kell részt vennie az elmúlt két évben ahhoz, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt. Ha a játékos a Fifa világranglista alapján a 11-20. helyezett országból jön, akkor a meccsek 45 százalékán kellett szerepelnie az elmúlt két évben. A következő 10 országból érkező futballista esetében 60 százalékos arányt kell hozni és végül a 31.-50. országok esetében 75 százalékos részvételt kell felmutatni.

Az angol Premier League-ben és a skót Premiership-ben 332 játékos azonnal elhasalna, mert nem felelnek meg ennek a kritériumnak.

Az Aston Villa-nál, a Newcastle Unitednél és a Watfordnál 11 ember esne ki azonnal a keretből, az egész Premier League-ben pedig összesen 100. A Championship-ben menetelő Charlton Athletic-ből 13 ember esne ki azon nyomban, ahogy életbe lépne a Brexit.

A Skót Premiershipben játszó 53, nem EU-s országból érkezett játékos egyike sem kapna munkavállalási engedélyt, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Az angol másod- és harmadosztályból 64, illetve 46 focistát érintene a döntés.

A legismertebb játékosok közül a Leicester City sztárja, N'Golo Kante és a West Ham'-es Dimitri Payet azonnal elveszítené állását.

A West Ham alelnöke Karren Brady érthető okokból beállt a vitába és a Britain Stronger in Europe (Britannia Erősebb az EU-ban) egyik kampányarca lett. Az alelnök szerint a Brexitnek pusztító következményei lennének a klubra és az angol focira.

Richard Scudamore, a Premier League ügyvezető elnöke szintén az EU-ban maradás mellett tört pálcát. Végső soron azonban tiszteletben fogja tartani a szavazók döntését és mindig az aktuális kormánnyal működik együtt.

A kilépés támogatói szerint Nagy-Britannia munkavállalási szabályai átírhatóak. A kilépés pedig növelné a hazai tehetségek lehetőségeit.

Az persze nagy kérdés, hogy a Brexit esetén a futballisták munkavállalását szabályozó törvények átírása milyen hamar kerülhetne sorra. Ha ugyanis a britek kilépnek, akkor egy sor területen a jogszabályok átírására kényszerülne a kormány. Valószínűleg a focisták foglalkoztatásának részleteinél egy sor, sokkal fontosabb kérdésben kellene dönteni először. Emiatt az angol foci néhány hónapra válságba kerülne.

A szakemberek a kilépés összes hatását képtelenek megjósolni, ezért veszélyes a jelenlegi helyzet, amikor a döntés a levegőben lóg.

A kormányzat több megoldással is előállhat: honosíthatja Sepp Blatter "6+5"-ös kvótarendszerét – hat helyi és öt külföldi játékos a meccsek kezdetén. De kezdeményezhet két- vagy többoldalú tárgyalásokat olyan futballnagyhatalmakkal, mint Argentína és Brazília. Ebben az esetben különmegállapodásokkal szabályoznák az egyes országokból érkező játékosok munkavállalási feltételeit.

Az EU-s útlevéllel rendelkező játékosok 75 százaléka egyébként rendszeresen játszik hazai válogatottjában, az elmúlt két év adatai alapján.

Új szabályok az átigazolási piacon

Amennyiben a britek kilépnek az unióból, akkor az EU területéről érkező játékosok is a fentebb említett elbírálás alá esnének, vagyis a válogatottjukban lejátszott meccsek és a válogatottjuk világranglistán betöltött pozíciója alapján vállalhatnának munkát Nagy-Britanniában.

Dr. Gregory Ioannidis, a sheffield-i egyetem szakembere szerint, amennyiben a brexit bekövetkezik, akkor enyhítene a szabályokon a kormányzat.

Amennyiben könnyítenek a szabályokon, akkor a klubok nem kerülnek veszélyes helyzetbe"

– mondta Dr. Ioannidis.

A szabályokon való lazítás azonban koránt sem biztos, hiszen a szigetországban a focisták nem számítanak speciális munkavállalóknak – horribilis fizetéseik ellenére –, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint bárki másra. Emiatt nem biztos, hogy jó üzenete lenne annak, hogy előnyös vagyoni helyzetük mellett még kivételeznének is velük.

Az azonban biztos, hogy az óriási biznisszé váló modern futballnak komoly lobbiereje van. Így mindenképpen meglepő lenne, ha a Brexit után nem vizeznék fel a szabályokat.

A kilépés mindenképpen komoly hullámokat kavarna a klubok körül

A Brexit pozitív oldala a hazai játékosok szerepének megnövekedése lenne, a negatív oldalon viszont számolni kellene azzal, hogy a távozó külföldi játékosok miatt csökkenne a Premier League értéke, hiszen kevesebb külföldi sztár léphetne a pályára, ami vélhetően a nézőszámok bizonytalan mértékű csökkenésében is tetten érhető lenne.

Az átigazolási piacra is jelentős hatással lenne egy ilyen lépés, hiszen hirtelen sok játékos válna leigazolhatóvá, ami vélhetően az árak esését vonja maga után. Persze az is lehet, hogy tovább nyílna az olló az első vonalbeli sztárok és az átlagos, vagy kicsit átlag feletti játékosok árai között.

Végső soron minden azon múlik, hogy Nagy-Britannia bent marad-e az EU-ban és ha nem, akkor hogyan alakítja át a futballra vonatkozó szabályozásokat.

(BBC Sport, BBC News)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére