Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvan a harmadik brüsszeli merénylõ, Párizs óta keresték

888.hu

2016.04.10. 10:45

Mohamed Abrinit tavaly november óta keresték; egy nappal azután, hogy a nyilvánosság segítségét kérték az elfogásához, kézre került. Azóta kiderült: a Zaventem reptér "kalapos emberét" november óta üldözte a rendõrség a párizsi merényletekben való bûnrészessége miatt.

A párizsi és brüsszeli merénylők közötti kapcsolat újabb elemeit fedhetik fel a rendőrök most, hogy kiderült: a pénteki brüsszeli akciójuk során elfogottak között van egy férfi, aki mindkét terrortámadásban kulcsszerepet játszott. A belga hatóságok azt állítják, hogy a brüsszeli Zaventem reptér elleni bombamerénylet harmadik, korábban azonosítatlan elkövetőjének, akit a rendőrök csak a "kalapos férfi"-ként aposztrofáltak, neve is van. Mohammed Zavraninak hívják, és a francia rendőrök már november óta üldözték a párizsi merényletekben betöltött kisegítő szerepe miatt.

 

Zavrani volt az, aki a párizsi terrorakció előtt két nappal a francia fővárosba szállította Salah Abdeslamot abban a fekete Renault Clióban, amelyet aztán a Bataclan elleni akcióban használtak. Õ bérelte ki a támadók által használt lakást, és ugyanő volt, aki a támadások után Abdeslamot visszavitte Belgiumba, majd eltűnt. Majd újra feltűnt idén március 22-én a brüsszeli Zaventem reptér biztonsági felvételein, fehér kabátban, surda sapkában, a magukat felrobbantó öngyilkos merénylők mellett.

A 31 éves Abriniről egészen mostanáig azt gondolták, hogy a párizsi merényletek egy mellékszereplője csupán. A "Briós" becenevű férfi marokkói bevándorlók gyermekeként Brüsszelben nőtt fel, péknek tanult, és mielőtt kapcsolatba került volna az iszlám szélsőségesekkel, kisebb molenbeeki bűnügyei miatt került a rendőrség látókörébe. Mohammed Abrini öccse 2014 januárjában Belgiumból Isztambulba repült, ahonnan Szíriába ment, csatlakozott a Da'es kötelékeihez, de még azon a nyáron meghalt a harcok során.

A brüsszeli rendőrök nem csak Zavrani elfogásában jeleskedtek; a pénteken őrizetbe helyezett öt ember között lehet az a férfi is, aki a brüsszeli metróban magát felrobbantó merénylőt, Khalid al-Bakraouit segítette. Ha gyanújukat bizonyítani tudják, megoldottnak tekinthetik a brüsszeli merényletek két eddigi legnagyobb rejtélyét.

Õt is megnevezték, Osama Krayemnek hívják, és a rendőrök állítása szerint ő segített al-Bakraouinak levinni a metróba a bombát, amit a merénylő végül felrobbantott. Azt már most tudják róla, hogy egy Naim Al Hamed névre kiállított, hamis szír útlevéllel, a migránsokkal együtt, közéjük vegyülve érkezett Európába. Salah Abdeslammal október elején találkozott Németországban, ő vitte Belgiumba.

(Wall Street Journal)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére