Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 dolog, amit biztosan nem tudtál a tavasz legjobb mozijáról

Horváth József György

2016.04.13. 20:28

Holnap érkezik a mozikba a Hurok, az idei év valószínûleg legjobb magyar thrillere. Az idõutazás és a "második esély" filozófiai témáját boncolgató akciófilm nem veti meg a romantikát sem. Nagyon ajánljuk mindenkinek. De tényleg, mindenkinek!

Madarász Isti első egész estés mozija egy újabb tipikus példája annak, hogy a magyar filmek igenis jók. A hétfői sajtóvetítésről kifele jövet az első dolog ami az eszembe jutott ez volt:

Na, basszus. Láttam egy jó magyar filmet, amin izgultam, ami megmozgatta az agyamat, a fantáziámat és az érzelmeimet."

A folyton rimánkodó közhelyhuszárok már egyből azt mondják az ilyen filmek első trailere után, hogy "tök jó, hogy időutazás, van benne sci-fi és thriller, csak egy a baj: hogy magyar. Ezért nem nézem meg."

Na ezek az emberek most ebben a pillanatban el is mehetnek a picsába, és miután azt rendesen megjárták mehetnek a moziba, ugyanis a Hurok egy nagyon jó kis film.

Gyerekek! Most kell moziba járni

Van egy Oscar-díjas Saulunk. Ez legyen a kiindulópont, a visszacsatolás, és felejtsétek el azt a hülye közhelyt, hogy "a magyar filmek szarok". Mert basszus, az egész magyar sajtó azt írja a Hurokról, hogy 

Na, végre!"

Holnap premier, ami után készülünk nektek egy különleges ajánló kritikával. Addig is itt van 8 érdekesség a filmről, és arról hogyan készült.

1. A forgatókönyv kálváriája

Az alapötlet szerint a Hurok eredetileg egy rövidfilm lett volna, de miután az nem jött össze, Isti egy nemzetközi forgatókönyvíró-versenyre mindössze 30 nap alatt elkészítette a nagyjátékfilm verziót. Bár a verseny egyik legfontosabb díját elnyerte vele, az a történet még nagyon más irányba tartott, a végén konkrétan megjöttek az UFO-k. A film forgatókönyve az eredeti ötlet megszületése után kilenc évvel és 27 verzióval később, 2014. elején öltött végleges formát.

2. Pápából Thaiföld

A kreatív filmkészítési módszerek a Hurok esetében sem hagyták cserben a stábot. Bár a filmben szerepel egy thaiföldi jelenet, ezt a képsort nem a távol-keleti országban, és nem is CGI segítségével vették fel. Pápán, egy horgásztanyán találtak olyan helyszínt, ahol az egzotikus ázsiai hangulat egy az egyben visszaköszönt és tökéletes hátteret nyújtott a jelenethez.

3. Hollywoodi CGI a filmben

Az alkotók komoly energiát fektettek abba, hogy a komputeres trükkök esetében is azt nyújtsák a nézőknek, amit a hollywoodi filmekben már megszoktak. Hazánk két vezető CGI/VFX gyártó cége a Filmlabor és a KGB végezte el az utómunkálatokat, aminek részeként a filmbeli nagyváros képeit sikerült úgy „kozmetikázni”, hogy alig lehet a forgatás valódi helyszínét, Budapestet bennük felismerni, ill. többek között a főszereplő megduplázása is nekik köszönhető.

4. Sztárparádé

A népszerű színész, Elek Ferenc annyira izgalmasnak, ötletesnek és fordulatosnak találta a történetet, hogy mindenképpen szerepelni akart a filmben, még ha csak egy villanásra is. A jelenete igazán emlékezetesre sikerült: a filmvégi nagy fináléban tűnik fel, és elmondható, hogy a megjelenése gyökeres fordulatot hoz mind a történetben, mind pedig a szereplők sorsában.

5. Sok pulcsiba került a film

Ádám (a férfi főszereplő karakter) kék, kapucnis felsője szó szerint hiánycikk lett Budapesten a forgatás idején, mert a stáb nagy tételben vásárolta fel ezt a ruhadarabot a város sportboltjaiból. Szükség is volt mindegyikre, mert Száraz Dénes olyan akciókjelentekben viselte őket, hogy naponta kellett újat ráadni, mert vagy össze (mű)vérezte, vagy szétszakította, illetve teljesen leamortizálta azokat a folyamatos rohanások, verekedések, üldözések közben.

6. Totális időutazás

A hatalmas filmbolond rendező több filmes utalást is elrejtett a filmben. Számos korábbi, a kedvencei közé tartozó időutazós filmet is megidézett benne. Az éles szemű néző kiszúrhatja a szándékos utalásokat a Terminátorra, a Vissza a jövőbe mindhárom részére, és azon belül is az időutazáshoz elengedhetetlen fluxuskondenzátorra, továbbá a Looperre, illetve a Sundance fődíjas Primer című filmben látott időgép is visszaköszön a filmvászonról a Hurokban.

7. Visszaköszön a Kontroll

A Kontroll egyik ikonikus figurája is felbukkan a Hurokban, az éles szemű nézőknek a film végén kell keresniük. Segítséget nyújt a beazonosításhoz, hogy ugyanúgy néz ki ebben a filmben is, mint a Kontrollban. A rendező magát is szerepeltette az egyik jelenetben, a Primer egyik főhősének beöltözve tűnt volna fel az egyik képkockán, de végül ezt a részt kivágta a filmből, így majd csak a leendő dvd extrái közt lesz látható a pár pillanatig tartó alakítása.

8. Martinovics Dorina egy igazi faszagyerek

A Társas játék sorozatból megismert gyönyörű színésznő számára igazi éles váltás volt eddigi munkáihoz képest a Hurok, hiszen akcióhősként eddig még nem láthattuk őt a vásznon, de a most végre erre is sor került. Dorina kaszkadőrnek tanult a színművészeti előtt, így a készítők legnagyobb szerencséjére sok olyan jelentben is lehetett őt használni, amire más színésznők felkészülés hiányában nem lennének képesek. A felvételek során cseppet sem kímélte magát. A forgatás vége felé az egyik esése rosszul sikerült és az odakészített matrac helyett a kamerára zuhanva csúnyán megütötte magát. A sérülés elsőre elég ijesztő volt, a forgatást is le kellett állítani, és Dorinát kórházba szállítani, azonban komolyabb baja nem történt a színésznőnek, aki azóta annyira rákapott a nehéz fizikai próbatételekkel járó akciók ízére, hogy a közelmúltban újra elkezdett Gulyás Kis Zoltán kaszkadőrszakértővel dolgozni.

Egy kis ráhangolódás:
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére