Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehet, hogy nem eszünk több banánt

Tóth Dalma

2016.04.21. 14:18

Európa és USA a banánfogyasztási szokásainak megváltoztatására kényszerülhet.

Európa és USA a banánfogyasztási szokásainak megváltoztatására kényszerülhet.

A banánültetvényeket egy új betegség támadta meg, ami kezd az egész világon elterjedni. A kór Latin-Amerika legnagyobb exportiparát fenyegeti.

Az ipar képviselői annyira aggódnak a kialakult helyzet miatt, hogy a Nemzetközi Banánkongresszust Costa Rica helyett Miamiban tartották, nehogy a cipőjükön található piszokkal Costa Rica területére hordják a kórokozókat. Latin-Amerika az első számú banánforrás az USA és Európa számára.

A betegséget „Panama kórnak” vagy „Fusarium hervadásnak” nevezik.  A kórokozók Ázsiából már egészen Ausztrália, Afrika és a Közél-Kelet bizonyos részeire is eljutottak.

A fertőzés nagymértékben érinti a cavendish banánt, ami a legkedveltebb csemege Nyugaton.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete összefogást sürget a világ eddigi legsúlyosabb banánfertőzése ellen.  A cavendish banán elterjedése előtt a legkedveltebb fajta a Gros Michel volt, amit azonban az 1960-as években a Panama betegség egy korábbi fajtája támadott meg. A fertőzés olyan súlyos volt, hogy a banánültetvényeket fel kellett égetni, így szinte teljesen eltűnt a piacról a Gros Michel fajta.

A termelők gyorsan átálltak a cavendish banán termelésére, ami gyengébb termék volt, de ellenállt a kórnak. A Gros Michel fajtának jobb volt az íze, tovább is tartott, ellenállóbb volt és nem kellett mesterségesen érlelni. A Panama kór első fajtája azonban teljesen betett neki.

A banánkutatók és termelők most azon gondolkodnak, hogy mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi banánfajtát, mert Ázsia egy részén már teljesen összeomlott a termelés

Taiwan már kifejlesztett néhány „mutáns” cavendish banánt, amit  Fülöp-szigeteken és Kínában tesztelnek − árulta el Inge Van den Bergh, banánkutató.

Az eddig kikísérletezett termék ígéretesnek tűnik, de nem olyan ízes  és nem lehet hosszú távolságon szállítani.

A banán ára Nyugaton régóta nem emelkedett. Az észak-amerikai és európai fogyasztóknak azonban a következő évtizedekben hozzá kell majd szokniuk az emelkedő árakhoz és más banánfajtákhoz, ha a Panama kór egész Latin-Amerikában elterjed − állítja Van den Bergh.

A fejlődő világ teljesen ki van szolgáltatva a terjedő fertőzésnek, ami egyébként 40 éven keresztül a talajban marad. Több billió dollár veszteség és élelmiszerválság fenyegetheti a harmadik világban élőket, ráadásul az új banánfajták ültetése nagyon drága.

Az ENSZ képviselője szerint a betegség jelentős hatással bír azon termelőkre, kereskedőkre és családokra, akiknek a megélhetése a banánipartól függ, azért mielőbbi megoldásra van szükség.

(CNN)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére