Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komolyzene az utcán

Bertha László

2016.04.26. 00:00

Zenével tölti meg a teret és csodálatos színekkel festi meg a Bazilikát Balázs János zongoramûvész ZEnergia címû nagyszabású estje május 8-án, amely a fõváros kiemelkedõ szabadtéri komolyzenei eseménye lesz.

- Az a célom, hogy a fiatalok figyelmét a valódi értékek és a klasszikus zene szépségére és örömére irányítsam - mondta a Lokálnak Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, aki a ügy érdekében nem mindennapi előadásra vállalkozik: május 8-án 19.30-kor egy szál zongorával ül ki a Szent István Bazilika előtti tér szabadtéri színpadának több ezer fős  közönsége elé. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által támogatott ZEnergia című program nem egyszerű hangverseny: igazi kuriózum.

- A Bazilika a zenére tervezett fényfestést kap az előadás ideje alatt - magyarázta a művész. - A tökéletes látványt csúcstechnika segíti. A koncertzongora billentyűi egy szoftver segítségével kapcsolódnak a vetítőrendszerhez, így a látvány a szó szoros értelmében a zenével együtt változik, alakul.

Balázs János kizárólag Liszt Ferenc műveit játssza ezen az estén.

- Szabad kezet kaptam a választásban - árulta el. - Mivel a magyar fővárosban, magyar közönségnek játszom, természetes volt, hogy magyar szerzőt válasszak. Bartók és Kodály darabjait túl súlyosnak érezném egy ilyen estén, Liszt zongoraművei viszont tökéletesnek tűnnek: csupa szépség, tűz és energia valamennyi. Hiszem, hogy megfelelő tolmácsolással ez megérintheti a közönségnek azt a részét is, amelyik eddig inkább csak a populárisabb zene iránt érdeklődött.

Balázs János hisz a „modern klasszikus” előadásban, vagyis abban, hogy a klasszikus értékek új szemlélettel tolmácsolhatóak hitelesen a mai közönség számára. Mint mondja, a szabadtéri koncert-hangulat kihívás a  zongoraművész számára, meg kell tanulnia azokat az új kifejezési módokat, amelyekkel szórakoztatva juttathatja el a közönséghez a tradicionális értékeket. Több előadássorozatot szentelt már az ügynek.

- Ilyet azonban még nem csináltam - avatott be.- Keresem a kihívásokat, a lehetőségeket, de szabadtéren játszani ekkora közönség előtt nekem is újdonság. Talán én várom a legizgatottabban az előadást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére