Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az orvvadászoknak köszönhetõen eltûnnek a vadon élõ elefántok

Tóth Dalma

2016.04.29. 19:48

Az orvvadászat elképesztõ méreteket öltött Kenyában. Ha így folytatódik pár éven belül nem lehet majd látni vadon élõ elefántokat.
NAIROBI, 19:48

Az orvvadászat elképesztő méreteket öltött Kenyában. Ha így folytatódik pár éven belül nem lehet majd látni vadon élő elefántokat.

Kenya több mint 170 millió dollár (kb. 46 milliárd forint) értékben foglalt le illegális elefántagyarakat és rinocéroszszarvakat.  Ez volt az eddigi legnagyobb orvvadászzsákmány a történelemben.

Nemrégiben felfedeztek egy konténert, amiben rengeteg elefántagyarat találtak. Az trófeákból három méter magas és több mint hat méter széles tornyokat építettek. Némelyik elefántagyar olyan nagy volt, hogy két embernek kellett cipelnie.Olyan mintha a világ veszélyeztetett fajainak a temetőjét építették volna meg.  A tornyok tetején colubus majmok lenyúzott bundája „pihen.”

Szombaton égetik el az illegális trófeákat. Kenya elnöke, Uhuru Kenyatta fogja meggyújtani az első szál gyufát, ami lángra robbantja majd a tornyokat. A hatóságok egzotikus állatok bőrét, 105 tonna elefántagyarat, 1,35 tonna rinocéroszszarvat,  szantálfát és egyéb értékes termékeket semmisítenek meg.

Az elefántagyarak körülbelül 8000 különböző elefánttól származhatnak; a feketepiacon értékük több mint 105 millió dollár (28 milliárd 350 millió forintot). Az rinocéroszszarvak 343 állat életét követelték és több mint 67 millió dollárt (18 milliárd 90 millió forintot) érnek. Összesen körülbelül 172  millió dollárért (46 milliárd forintért) keltek volna el a feketepiacon. Ez egy és félszerese annak az összegnek, amit Kenya a környezet és a természeti források védelmére költ évente.

„Egy kenyai szemszögéből nem tűnik kidobott pénznek az elégetett trófea. Az elefántagyaraknak csak az élő állatokon van értékük.” – mondta a Kenyai Vadvilág igazgatója, Kitili Mbathi.

A turizmus Kenya GDP-jének a 12 százalékát teszi ki. Egy élő elefánt élete során 76-szor nagyobb bevételt jelent az államnak, mintha eladnák az agyarát a feketepiacon. Az emberek azért mennek Kenyába, hogy a vadon élő állatokat láthassanak, ezért egy élő elefánt többet ér. A szakértők azonban aggódnak a jövő miatt.

„Kétségem van afelől, hogy a dédunokáim láthatnak e majd olyan elefántokat, akik normális életet élnek a vadonban.” – mondta Daphne Sheldrick, a világhírű kenyai környezetvédő.

Afrikában tavaly 1 338 orrszarvút gyilkoltak meg az orvvadászok. Ez a szám az elmúlt hat évben folyamatosan növekedett.

Az elefántok nagy veszélyben vannak; minden 15. percben megölnek egy elefántot az agyaráért.

Az afrikai kormányok harcolnak az illegális vadvilági trófeák ellen, de régóta gondot okoz, hogy mit csináljanak az agyarakkal és szarvakkal. A Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelmi Egyezménye megengedi, hogy bizonyos körülmények között az országok kereskedjenek a trófeákkal. 2008-ban Dél-Afrika, Zimbabwe, Namíbia és Botswana 102 tonna agyarat értékesített 15 millió dollár (4 milliárd forint) értékben, amiket végül elefántvédő csoportoknak adtak.

Kenya ezzel szemben másként csinálja. Amikor Richard Leakey természetvédő volt a kenyai vadvilági szervezet vezetője, akkor vezették be, hogy az illegális trófeákat elégetik. Ez a szokás már 1989 óta él Kenyában.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb ország támogatja azt az ötletet, hogy elégessék az illegális trófeákat. Botswana azonban kivétel.

„Elmondtuk az embereknek, hogy az élő elefántok értékesek az ökoturizmus miatt. Ha elégetnénk a trófeákat azt demonstrálnánk, hogy az állatoknak nincs értéke." - véli Botswana vezetősége.

Kína növekvő gazdasága egyre nagyobb piacot teremt a trófeáknak. A felső osztályokba felkapaszkodott emberek száma nő és ezzel párhuzamosan nő az agyarak és a szarvak iránti kereslet is.

Kenya súlyos válsággal néz szembe; 4000 elefántot veszít el évente az orrvadászoknak köszönhetően. Ha nem sikerült véget vetni a mészárlásnak, lehet pár éven belül nem lesz több vadon élő elefánt.

(CNN)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére