Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt az új õrület: smombies

Tóth Dalma

2016.04.29. 20:58

Lehet te is smombie vagy. Te nyomkodod a telefonod az utcán közlekedve?

Németországban smombiesnak hívják azokat az embereket, akik az okostelefonjukat nyomkodva kóborolnak a városban, mint a zombik. Ezek az emberek nyilvánvalóan nem ismerik fel milyen kockázatokkal járhat ez a viselkedés.

A smombie az angol „smartpohne” és „zombie” szavak összemosásából keletkezett. Minden bizonnyal ti is voltatok már abban a helyzetben, vagy találkoztatok olyan esettel, amikor valaki a telefonját nyomkodta, nem figyelt és nekiment valakinek/valaminek, vagy épp lelépett az úttestre, amikor piros volt a lámpa. Az emberek ilyenkor az okostelefonjukra koncentrálnak és kizárják a külvilágot, ezért is találó a zombi elnevezés.

Egy tanulmány szerint a 25-35 éves korosztály hajlamos leginkább smombie-vá válni. A kutatás azt is kiderítette, hogy emberek 17 százaléka használja az okostelefonját sétálás közben.

A Németek már felfigyeltek erre a jelenségre és kitaláltak rá egy megoldást. A smombiek már rengeteg balesetet okoztak azzal, hogy nem figyeltek és a villamos elé léptek, ezért az augsburgi városvezetés úgy döntött, hogy új közlekedési lámpákat szerel fel – egy másik szinten.

A Haunstetterstraße megálló az egyik teszthelyszín. Itt 16 piros LED égőt helyeztek el a földön közvetlenül a gyalogos átkelőhelyek előtt.

„Ezek a lámpák ideálisak a gyerekeknek, ők azonnal észreveszik őket.” – véli az egyik közelben lakó.

„Ez nem az okostelefonokról szól. Itt átkelni nagyon veszélyes. Mi már hozzászoktunk a villamos vészfékének visító zajához. Mióta bevezették az új lámpákat, nem történt egyetlen egy veszélyes incidens sem.” – mondta egy közeli étterem vezetője.

Nem Augsburg az első város aki ilyen kísérletbe kezdett. Cologne már három gyalogos átkelőhelynél  helyezett el hasonló égőket.

Müchenben egy 15 éves lányt gázolt halálra a villamos, mert nem vette észre a közeledő villamost a tinédzser. Néhány veszélyes gyalogosátkelőt már felszereltek egy speciális jelzőrendszerrel, ami applikáción keresztül figyelmezteti az okostelefon használókat a közelgő veszélyre. Az applikáció a Watch Out! nevet kapta.

Az Egyesült Államokban több helyen beszélő buszokkal próbálják elkerülni a balesetet. A buszok figyelmeztetik a gyalogosokat, hogy kanyarodni fognak. Az USA más államaiban pedig 50 dolláros büntetésre számíthat az, aki sétálás közben üzenetet ír a telefonján.

Kínában külön járdasávot építettek azoknak, akik a telefonjukat nyomkodják az utcákon közlekedve.

Ha eltelik egy kis idő, az augsburgi hivatalok megkérdezik majd a villamosvezetőket és a gyalogosokat, hogy mik voltak a tapasztalataik a LED figyelmeztetőlámpákat illetően és ennek függvényében döntenek majd további lámpák felszereléséről.

(The Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére