Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Navracsics: regionális fejlesztésekkel kell visszacsábítani a fiatalokat

Tóth Dalma

2016.07.15. 22:28

Az uniós biztos elmondta, hogyan lehetne hazahozni a fiatalokat.

Nem a munkaerő szabad áramlásának megnehezítésével, hanem regionális fejlesztések megvalósításával lehetne elősegíteni a fiatalok szülőföldjükre való visszatérését."

– jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Unió  kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Navracsics Tibor a felvidéki magyar fiatalok egyik nagy múltra visszatekintő nyári rendezvényén a Menni vagy maradni? Fiatalnak lenni Európában című panelen vett részt.

Az Erasmus program eddigi és jövőbeni szerepét emelte ki a kérdésben, rámutatva: az Erasmus, amely a legerősebb közösségépítő program, nagyban hozzájárulhat az európai identitás terjesztéséhez és a fiatalok munkapiacon való érvényesülését megkönnyítő tapasztalatszerzéshez is.

A program sikerét mutatja szerinte az is, hogy egy felmérés résztvevői az uniós integráció vívmányai közül - a béke, a szabad munkaerő-áramlás és az euró után - a negyedik legjelentősebbnek ítélték az Erasmust. Az Erasmus a nyelvtanulásnak is sikeres eszköze.

A magyar társadalomnak erre a kulturális importra nagy szüksége van."

– jegyezte meg.

Navracsics Tibor szerint a visszatérést leginkább olyan regionális fejlesztésekkel lehetne elősegíteni, amelyek munkalehetőségek által is vonzóvá teszik szülőföldjüket a fiataloknak.

Hozzáfűzte: nem tartja megoldásnak a munkaerő szabad áramlásának megnehezítését, "ahogy azt most a britek teszik." Ehelyett az emberek otthonmaradását és visszatérését kell elősegíteni.

Egy, a magyar, illetve a V4-es érdekérvényesítés brüsszeli sikerességét firtató nézői kérdésre válaszolva azt mondta, az az érzése, hogy a visegrádi négyek közül Brüsszelben Lengyelország "látszik a legjobban", Szlovákia erején felül teljesít láthatóságban, a cseheket alig látni, Magyarországnak pedig  javulnak a pozíciói".

Az októberi magyarországi kvótanépszavazásról azt mondta, hogy belügyről lévén szó az Európai Bizottságnak ezzel kapcsolatban nincs hivatalos álláspontja, de személyes véleményének hangot adva fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a referendum nem EU-ellenes népszavazás lesz.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére