Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétmilliárd dollárt követel Obamától a volt iráni elnök

Bokor Gábor

2016.08.08. 21:28

A volt iráni elnök, Mahmoud Ahmadinezsád nyílt levélben ment neki a leköszönõ amerikai elnöknek. Azt a kétmilliárd dollárt követeli vissza, melyhez a szankciók miatt nem jutott hozzá az ország.
TEHERÁN, 21:28

A volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád nyílt levélben ment neki az amerikai elnöknek. Azt a kétmilliárd dollárt követeli vissza, melyhez a szankciók miatt nem jutott hozzá az ország.

Visszatért és egyből színesebbé tette a politikai hadszínteret Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád. Nyilvánosságra hozták azt a levelet, melyet személyesen az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának címzett. Ahmadinezsád kétmilliárd dollárt követel a leköszönő elnöktől, mert ekkora iráni vagyon van az Egyesült Államokban lefagyasztva. 

Bár a két ország között az utóbbi hónapokban sokat javult a viszony, ez most nagy visszalépést jelenthet az ügyben. 

Az iráni elnök szerint kétmilliárd dollárnyi iráni valuta van New York-i számlákon.  

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága áprilisban elfogadta, hogy az összeget kompenzációként adják oda az 1983-as libanoni bombázások áldozatainak. Akkor az amerikai haditengerészet támaszpontját Iránhoz közeli fegyveresek támadták meg, rengeteg ember halálát okozva. 

A döntés ellen Irán fellebbezett a Nemzetközi Bíróságon. 

Szakértők szerint a 2005-től nyolc évig hatalmon lévő elnök valószínűleg ezzel a lépéssel jelentkezett be a jövő évi választási kampányba. Az elmúlt hetekben Ahmadinezsád az ország számos pontján turnézott, ám nem mindenki látná szívesen a jelenlegi elnök, Hasszán Rohani székében, ugyanis vele sikerült stabilizálni az ország gazdasági helyzetét és neki köszönhető, hogy az eltörölt szankciók miatt ismét szabadon kereskedhetnek az iráni állampolgárok. 

(Yahoo, MuslimPress, Times of Israel)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére