Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fischer Iván kivételesen nem ócsárolta a magyar kormányt, csak Budapestet

Nagy Gábor

2016.08.13. 14:28

Mondhatjuk, hogy egy igazán kivételes alkalomról beszélünk, hiszen a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere arról beszélt, amihez ért!
Persze a Guardiannak adott interjú azért javarészt öntömjénezés, de mint a zenéhez kicsit értő ember, a zenekar tényleg király és megérdemli, hogy a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, a BBC Proms-on szerepeljen.

Fischer rögtön egy álszerénységgel indít, miszerint kényelmetlenül érinti a hivatásával járó "ragyogás, a hatalom és a hierarchia". Kiderült, hogy pályafutása során soha nem célok lebegtek a szeme előtt, amelyeket el akart érni. "Ha bármit is elértem a karrieremben, az véletlen volt" – mondta a berlini Konzerthaus főzeneigazgatója, aki augusztus 26-án lép fel a londoni Royal Albert Hallban a Budapesti Fesztiválzenekarral.

A karnagy az interjúban felidézte pályafutását, annak eredményeit; de persze elmondta, hogy ezek abszolút nem befolyásolták, és csak a zenének él. Fischer elmondta azt is, hogy mi a sikere a zenekarának:

Ismerjük egymást kívül-belül, teljes a bizalom. Intenzíven és inkább a vonósnégyeseknél tapasztalható bensőségesebb stílusban dolgozunk."

A Guardian egyébként Magyarország egyik legjelentősebb kulturális exportcikkének nevezte a zenekart; de arról nem tudott nem kérdést feltenni, hogy mi a helyzet a fővárosi támogatást illetően.

Mindezzel kapcsolatban a karnagy elmondta: a támogatás legnagyobb részét az államtól kapják, és ez változatlan maradt. "Nagyon örülök, hogy a kormány fenntartotta ezt a mintegy négymillió euró értékű támogatást". Tudják, hogy a zenekar milyen értéket jelent Magyarországnak. Amit viszont érdekesnek talált a lap szerint, az a kormány és a főváros közötti véleménykülönbség ebben az ügyben. "Az egyik érti az értékeket, a másik nem."

De, mint látjuk, az interjúba azért belekerült egy kis hobbi-pocskondiázás is!

(The Guardian, MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére