Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iszlamista harcos férjét hiányolja a Boko Haram egyik áldozata

Tóth Dalma

2016.08.18. 12:58

A Boko Haramtól kiszabadított lánynak még mindig hiányzik a terrorista férje. A harcosok két évvel ezelõtt több száz lányt raboltak el Chibokból.
ABUJA, 12:58

A Boko Haramtól kiszabadított lánynak még mindig hiányzik a terrorista férje. A harcosok két évvel ezelőtt több száz lányt raboltak el Chibokból.

A nigériai terroristák 276 diáklányt raboltak el az észak-nigériai Chibokból. Eddig 59 lánynak sikerült megszöknie, 217-ükről úgy hiszik, hogy még mindig fogságban vannak. A lányok többségének sorsáról nincsenek információk. Valószínűleg egy részüket házasságra kényszerítették, a többieket pedig öngyilkos merényletekben áldozták fel.

Az első chibok-lány, akit kiszabadítottak a terrorszervezet fogságából, azt nyilatkozta, hogy még mindig hiányzik neki a férje. Amina Alit még fogsága ideje alatt kényszerítették házasságra valószínűleg egy szélsőséges iszlamista harcossal.

A lányt még májusban szabadították ki a négy hónapos csecsemőjével és a férjével, Mohammed Hayatuval együtt. A fiatal lányt és a gyerekét egy kormányzati létesítményben szállásolták el, amit kifejezetten a Boko Haram áldozatainak szántak. Az elképzelések szerint a lányokat a terrorszervezetben eltöltött idő után 'deradikalizálják' az otthonban.

Nem érzem jól magam, mert távol tartanak a férjemtől. Azt akarom, hogy tudja, még mindig gondolok rá. Azért mert elválasztottak minket, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem gondolok rá."

— mondta a 21 éves lány.

Azt nem tudni pontosan mi volt Mohammed Hayatu szerepe a terrorszervezetben. Amina Ali anyja szerint lánya férje szerelőként dolgozott, mielőtt őt is elragadta volna a Boko Haram, ezért akart megszökni. A lány bátyja viszont azt nyilatkozta, hogy Ali férje a Boko Haram egyik harcosa volt, de az egyik légitámadás után nem volt hajlandó tovább folytatni a harcot, ezért meg akart szökni.

A 21 éves lány nem az első volt, akit habár kiszabadítottak, nem érez hálát és továbbra sem utasítja el a terrorszervezetet. A szakértők szerint ez azért van így, mert hatalmas traumákon ment keresztül. Előfordult már többször, hogy a lányok, akiket kiszabadítottak, nem érezték áldozatnak magukat.

Márciusban már előkerült egy elrabolt chibok-lány, aki Kamerunban adta fel magát egy öngyilkos merénylet előtt. A 15 év körüli lány azelőtt gondolta meg magát, hogy kioldotta volna a bombát.

A héten nyilvánosságra került egy olyan felvétel is, amelyen magát a Boko Haram új vezetőjének nevező férfi az elrabolt chibok-lányokkal látható. A maszkot viselő férfi a felvételen látható lányokat a fogságba esett harcosaira cserélné ki.

A Boko Haram egyik korábbi felvételén a lányok elkötelezték magukat az Iszlám Állam nevezetű terrorszervezet mellett.

Az International Alert szerint a lányok ha megszabadulnak a terrorszervezettől, utána a társadalom áldozataivá válnak, mert megbélyegzik őket Nigériában.

Az Amnesty International adatai szerint a Boko Haram 2014-től mintegy kétezer lányt és fiút rabolt el, akikből szexuális rabszolgák, harcosok vagy öngyilkos merénylők lettek. A Boko Haram támadásaiban eddig megközelítőleg húszezren haltak meg.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére