Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pintér: Magyarország segíti a balkáni országok határvédelmét

Bokor Gábor

2016.08.25. 15:28

Pintér Sándor a szerb belügyminiszterrel történt találkozón elmondta, hogy Magyarország továbbra is támogatja Szerbiát az illegális bevándorlás megfékezését célzó határvédelemben. Készen állunk arra is, hogy a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon is információkkal, emberállománnyal és jogi tanácsokkal segítsük déli szomszédunkat.

Pintér Sándor belügyminiszter és Nebojsa Stefanovics, szerb belügyminiszter áttekintette Szerbia és Magyarország biztonsági helyzetét, különös tekintettel a rájuk nehezedő migrációs nyomásra. Megegyeztek abban, hogy olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek lehetőséget biztosítanak a migránsválság kezelésére mind az Európai Unió, mind a szomszédos országok számára.    

A magyar álláspont szerint az Európai Uniót és az EU külső határait meg kell védeni. Akik jelenleg Szerbiában és Macedóniában tartózkodnak, azok illegálisan léptek be az országok területére, ezért első számú feladat a határok megvédése, amiben Magyarország szívesen segít Szerbiának. Amint megoldódik a határvédelem kérdése, megszűnnek a szerb-magyar határon a tranzitzónáknál várakozók hosszú sorai."

– mondta Pintér Sándor. 

A sajtótájékoztatón az újságírók által feltett kérdésekre a magyar belügyminiszter kijelentette, nincsen lehetőség arra, hogy növeljék a naponta átvett menedékkérelmek számát.

Nebojsa Stefanovics szerb belügyminiszter szerint a magyar és a szerb rendőrség az utóbbi egy évben hatékony együttműködést folytatott. A szerb rendőrség feladata most az, hogy megerősítse a szerb külső határok védelmét, és Magyarország ebben is azonnal felajánlotta segítségét.

A szerb politikus szerint a megerősített határvédelem egyben üzenet is: Szerbia nem tolerálja az embercsempészetet és az országba vagy onnan kifelé irányuló illegális határátlépéseket. 

A találkozó egyik fontos kérdése az volt, hogyan lehetne rábeszélni a szerb-magyar határon várakozó migránsokat arra, hogy ne a határsávban, hanem a befogadóközpontokban várakozzanak, és ott várják meg kérelmeik elbírálását.

Jelenleg sokan azt gondolják, hogy ha a határon várakoznak, gyorsabban juthatnak át Magyarországra.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére