Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A franciák mindent feláldoznak a migránsokért

Horváth József György

2016.09.01. 12:28

2017-ig 30 ezer migránst vállal át Franciaország Olaszországtól és Görögországtól, azonban már most hatalmas problémát jelent az elszállásolásuk. A francia lakhatási miniszter most hajmeresztõ ötlettel állt elõ: indul a migráns örökbefogadó program, melynek keretében magánlakásokban helyeznek majd el migránsokat. A miniszter a közterületek menekültszállássá alakításától sem riadna vissza. A kormány lépése azért meglepõ, mert a nemrég fellángolt burkini-vita miatt egyre nagyobb a feszültség az országban.

Emmanuelle Cosse francia lakhatási miniszter augusztus elején új tervezetet jelentett be a Franciaország által 2017-ig Törökországból, Libanonból, Görögországból és Olaszországból befogadásra váró 30 ezer migráns elszállásolására. Nem sokkal azt követően, hogy 3 ezer új férőhelyet hoztak létre a központi szálláshelyeken, a baloldali francia kormány ökopárti minisztere egy olyan kísérleti programot hirdetett meg, melynek keretében ezer főt magánlakásokban helyeznének el.

A menekültek "hatékonyabb integrációját" célzó program október 1-én indul, és kizárólag önkéntes alapon jelentkező nagykorú, már menekültstátuszban részesült emberekre fog vonatkozni. A kiválasztott migránsok egy három hónaptól egy évig terjedő időszakban teljesen ingyen lakhatnak majd a programban résztvevő magánszemélyeknél.

A szállásajánlatok összeírását, a szállásadókkal való kapcsolattartást, valamint a menekültek kiválasztását végző szervezeteket az állam évente 1500 euróval fogja támogatni minden menekült személy után. A szervezetek a közvetítés mellett a menekültek társadalmi integrációját is követni fogják a program ideje alatt, például a nyelvtanulás, a szakmai és szociális beilleszkedés segítésével.

A programban való részvétel feltétele a szállásadók részéről, hogy a magánszemélyeknek illetve családoknak legalább egy külön szobát kell biztosítaniuk a menekültek számára.

Emmanuelle Cosse miniszter asszony közleménye szerint a program sikerének érdekében a szervezetek különös figyelmet fordítanak majd a szállások fizikai körülményeinek, tisztaságának és állapotának az ellenőrzésére.

A zöldpárti lakhatási miniszter augusztus 28-án a Le Journal du dimanche francia napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy attól sem riadna vissza, hogy szükség esetén középületeket foglaljanak le hatóságilag a migránsok elszállásolása érdekében. A miniszter asszony szerint Franciaország egy példátlan migrációs hullámmal áll szemben, és naponta 70 migráns érkezik Párizsba.

Párizs városával együttműködve például egy új befogadóközpontot nyitnak, illetve támogatási programot indítanak a menekültek magánszemélyek által történő elszállásolására. Nem mindenki veszi ki a részét ugyanakkor ebből a felelősségvállalásból, ezért miniszterként nem fog hezitálni, ha nyilvános helyeket kell ilyen célból használatba venni.

Emmanuelle Cosse, aki ökopárti tevékenysége és minisztersége előtt feminista és melegjogi aktivista volt, a burkinivel kapcsolatos franciaországi vitáról is elmondta véleményét:

A burkini-vitát nevetséges kérdésnek, és egy rögeszmés nemzeti vitának titulálta.

Manuel Valls kormányfőt mindazonáltal a köztársaság meggyőződéses  harcosának nevezte, aki számos kérdésben emelte fel hangját a diszkrimináció ellen.

(Le Monde, logement.gouv.fr, Valeurs Actuelles)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére