Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kolumbiai elnök kapta a Nobel-békedíjat

Pörge Béla

2016.10.07. 11:38

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erõfeszítéseiért - jelentette be pénteken a norvég Nobel-bizottság Oslóban.
OSLO, 11:38

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért – jelentette be pénteken a norvég Nobel-bizottság Oslóban.

Santos a több mint ötven éve tartó polgárháború lezárásáért tett fáradozásaiért kapta a díjat. Az elnök jelentős szerepet játszott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) szeptember végén megkötött békemegállapodás létrehozásában.

A paktumot azonban vasárnap a kolumbiai emberek népszavazáson elutasították.

Az 52 éven át a FARC és a kormányerők között tartó fegyveres konfliktus áldozatainak száma a becslések szerint eléri a 260 ezer főt. Az összetűzések miatt 6 millióan kényszerültek elhagyni az otthonukat.

A testület döntése meglepetést jelent, mert sokan arra számítottak, hogy a baloldali gerillákkal kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt a díjra korábban esélyesnek tartott Kolumbia nem kapja meg a kitüntetést.

Kaci Kullmann Five, a bizottság elnöke az idei díjazott megnevezésekor azt is közölte, hogy a díj egyben tisztelgés a kolumbiai nép előtt, amely a nehézségek és megpróbáltatások dacára sem adta fel az igazságba és a békébe vetett reményt.

(MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére