Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kemény vádak, felfokozott hangulat - lezajlott az utolsó tv-vita az osztrák választás elõtt

Pörge Béla

2016.12.02. 08:58

Heves és intenzív vitát folytatott az ausztriai államfõválasztás két jelöltje, a szabadságpárti Norbert Hofer és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen csütörtök este.
BÉCS, 8:58

Heves és intenzív vitát folytatott az ausztriai államfőválasztás két jelöltje, a szabadságpárti Norbert Hofer és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen csütörtök este.

Az osztrák elnökválasztás előtti utolsó televíziós vitára az ORF közszolgálati csatornán került sor. Ahogyan az a korábbi viták esetében is történt, megint Norbert Hofer érkezett meg előbb, pár perccel Van der Bellen előtt. Mindkét jelöltet rajongók, szimpatizánsok várták a stúdió előtt.

Az eddigiekhez képest meglepően hangosan kezdődött a vita, a jelöltek felemlegették a kampány során személyüket ért támadásokat. Jellemző, hogy mindkét fél által talán a "hazugság" és a "valótlanság" kifejezések hangzottak el a leggyakrabban.

Hofer egy könyvrészlet alapján Van der Bellent kommunista kémnek és szabadkőművesnek nevezte.

A biztonság kérdése meghatározó téma volt. Ezzel kapcsolatban Hofer arról beszélt, hogy Ausztriában több mint kétszázan vannak olyanok, akik egykor az Iszlám Állam kötelékében harcoltak és már visszatértek az országba. Kiállt amellett, hogy el kell venni tőlük az osztrák állampolgárságot. Van der Bellen ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az állampolgárságtól nem lehet megfosztani senkit, még egy frissen érkezett gyilkost sem.

Ausztria esetleges unióból való kilépésének, vagyis az Öxit gazdasági veszélyeire figyelmeztetett Van der Bellen, indoklása szerint az erről szóló spekulációk miatt a befektetők kivárhatnak. Hofer hazugságnak minősítette, hogy az Öxit mellett kampányolna és az európai integráció mellett állt ki.

Csak akkor támogatnám az uniós kilépésről szóló esetleges népszavazást, amennyiben az unió központosított szerepet töltene be vagy Törökországot felvenné tagjai sorába"

— ismételte el a szabadságpárti jelölt a korábbi véleményét.

Hofer kiemelte, hogy a külügyminiszterrel, Sebastian Kurzcal (aki egyébként a legnépszerűbb politikus Ausztriában) szorosan együtt kíván működni. Indoklása szerint azért, mert jó kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Csehországgal és Magyarországgal is. Van der Bellen szerint az államfőnek a kancellárral, a külügyminiszterrel és az alkancellárral együttműködve kell meghatároznia külpolitikáját.

Az elemzők szerint a jelöltek a vita hevében kiestek az államfői szerepükből, így kérdéses, hogy melyikük lesz a hitelesebb és szimpatikusabb a bizonytalan szavazók számára.

Az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulóját vasárnap tartják. A májusi második forduló utolsó televíziós vitáját közel 1,2 millióan követték, a becslések szerint nagyjából ugyanennyien nézhették a csütörtök késő este rendezett szópárbajt is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére