Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország ismét csuklóztatja a görögöket

Bokor Gábor

2016.12.05. 11:21

Ultimátumot kapott a mediterrán ország, vagy szigorítja az amúgy is fulladásig húzott derékszíjat vagy kihajítják õket az eurozónából és az unióból.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ismét megfenyegette kedvenc pofozózsákját, Görögországot azzal, hogy kirakják őket az eurozónából, ha nem hajtanak ismét végre megszorításokat.

Németország hosszú évek óta tartja sakkban Görögországot, amelyik már több kormányváltáson esett át emiatt. A görög gazdaság a 2008-ban kezdődött válság óta nem tud kilábalni a mélypontról, így folyamatosan segélyre kényszerül.

A pénzügyi támogatásokért cserébe az Európai Unió és Németország persze szigorú megszorításokat követel, ami egyrészt eddig nem hozta meg az eredményét, másrészt a lakosság már nem nagyon bírja el a folyamatos restrikciókat.

Az eurozóna pénzügyminiszterei hétfőn ülnek össze Brüsszelben, hogy megvitassák milyen rövidlejáratú adósságcsökkentést tudnak javasolni számukra. Schauble ultimátumot adott Alekszisz Ciprasz görög elnöknek: vagy újabb reformokat hajtanak végre vagy el kell hagyniuk az unót.

Görögországnak amúgy 330 millió euró, azaz több mint százmilliárd forintnyi adóssága van.

Athénnak mindenképp végre kell hajtania a reformokat. Amennyiben az eurozóna tagjai akarnak továbbra is maradni, nincs más választásuk"

– mondta Schauble.

Az új kölcsönök érdekében szabadabbá kell tenni a piacot, hogy kell a munkaadók könnyebben el tudják küldeni a dolgozóikat, ha úgy döntenek, ennek ugyanis jelenleg számos jogi akadálya van. Brüsszel emiatt még a görög szakszervezetek jogkörét is megnyirbálná.

Jannisz Sztournarasz a görög nemzeti bank vezetője szerint képtelenek olyan szigorú megszorításokat még egyszer végrehajtani, mint amit az IMF vagy az unió követel.

(RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére