Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Londoni befektetõk: Trump jelenti a legnagyobb kockázatot a világgazdaságra

Vincze Viktor Attila

2016.12.05. 21:28

A globális intézményi befektetõi közösség szerint a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump majdani gazdaságpolitikai elképzelései váltak mára a legnagyobb világgazdasági kockázattá.
LONDON, 21:28

A globális intézményi befektetői közösség szerint a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump majdani gazdaságpolitikai elképzelései váltak mára a legnagyobb világgazdasági kockázattá.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics által elvégzett, hétfőn ismertetett globális kockázati felmérés szerint, a vizsgálatba bevont befektetési társaságok 27 százaléka – a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja – a következő két év legnagyobb kockázati tényezőjének azt a lehetőséget tartja, hogy

hivatalba lépése után Trump kereskedelmi háborút robbant ki."

Az Oxford Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy a fél évvel ezelőtti hasonló felmérésben a résztvevők alig 2 százaléka nevezte Trump gazdaságpolitikai terveit a világgazdaságot terhelő fő kockázatnak.

A ház ismertetése szerint a felmérés sajátossága viszont, hogy az amerikai gazdaság rövid távú növekedési kilátásainak szempontjából a globális befektetői közösség legnagyobb egyedi csoportja – a válaszadók 38 százaléka – Donald Trump várható hazai gazdaságpolitikáját tartja a pozitív meglepetések legvalószínűbb forrásának, elsősorban a megválasztott republikánus elnöktől várt költségvetési növekedésösztönző intézkedések miatt.

Más nagy londoni házak elsősorban annak a kockázatát látják, hogy az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi kapcsolatai drasztikusan romlanak Trump hivatalba lépése után.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap ismertetett év végi globális előrejelzése szerint súlyosan rontaná a globális piaci hangulatot, ha az új amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően büntető jellegű vámkorlátozásokat vezetne be Kínával szemben, mivel a kínai megtorló lépések kereskedelmi vagy valutaháborúhoz vezethetnének.

Ez a globális feltörekvő térség egészében gyengítené a fizetőeszközöket, és e gazdaságok magánszektorainak dollárban denominált magas adósságállománya felerősítené az árfolyamgyengülésekből a növekedésre háruló negatív hatást.

A Fitch Ratings elemzői felidézték, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett a biztosra vehető kínai ellenlépések rontanák az amerikai exportkilátásokat is – hangsúlyozták a Fitch elemzői.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére