Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem kell sokkot kapni a PISA-teszt eredményei miatt

Tóth Dalma

2016.12.07. 11:30

Palkovics László szerint több teszt eredményeit együttesen kell nézni, mivel a PISA-felmérés nem veszi figyelembe az adott ország tanterveit.

Mi magunk is kritizáljuk az oktatási rendszert, mert soha nem lehetünk vele elégedettek!“

– mondta Palkovics László a PestiSrácok.hu-nak.

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint nem kell sokkot kapni a PISA-teszt eredményei láttán, hiszen az az országok tanterveitől függetlenül méri a 15 éves gyerekek tudását.

A TIMSS már figyelembe veszi, hogy mit tanítanak az adott országban, amikor a 4. és 8. osztályos gyerekek kompetenciáját méri fel matematikából és természettudományból. A hazai kompetenciamérés a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók képességeit méri a PISA-hoz hasonló módon. Palkovics László szerint ezért a három felmérésből, a PISA-ból a TIMSS-ből és a hazai felmérésből együttesen kell levonni a konklúziót, majd az alapján továbbfejleszteni az oktatást.

Az államtitkár azért hozzátette, hogy az viszont egyértelmű, hogy a természettudományok területén van mit tenni, hiszen a PISA-teszten még az előző évekhez képest is rosszabbul teljesítettünk. Azért nem kell annyira aggódnunk, a természettudományos mérésnél a gyerekeknek olyan feladatokat kell megoldaniuk, amiket nem tanultak az iskolában, mert nincs benne a tananyagban. Maximum fakultáció keretében találkozhattak ilyen feladatokkal az iskolában.

Palkovics László elmondta azt is, hogy a rendelkezésre álló 193 milliárd forintot arra fogják költeni, hogy ne a szociális és családi háttér határozza meg az oktatáshoz való hozzáférést.

A fő cél az, hogy mindhárom felmérésben jobb eredmények szülessenek a jövőben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére