Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Politico: 2017-ben jön Soros György, a baloldal hõse és megvédi az európai liberalizmust

Vincze Viktor Attila

2016.12.07. 17:28

A brüsszeli kiadású Politico szerint jövõre Magyarországról leginkább Soros György fogja meghatározni az európai politikát. A szerkesztõség úgy véli, 2017-ben nélkülözhetetlen lesz a liberalizmus jelképének számító, a nemzetállamiság kérlelhetetlen ellenfeleként ismert Soros ideológiai frontszolgálatba hívása, mivel az európai liberalizmus most a nacionalizmus ostromának van kitéve.

A Politico idén is közzétette annak a 28 európai közéleti személyiségnek a listáját, akik a szerkesztőség szerint a következő évben a leginkább meghatározóak lesznek.

A lap, az idei 28-as listájának összeállítása kapcsán azt hangsúlyozta:

abban bízva készítette el, hogy az Orbán és Trump személyei, valamint a Brexit által fémjelzett 2016-os év után a nyugati világban 2017-ben ismét a liberális erők ideje jön majd el.

A Politico ezért a következő év legmeghatározóbb európai politikusának, a liberális politizálást képviselő, muszlim vallású Sadiq Khant, London munkáspárti polgármesterét választotta, mint olyan személyt, aki képes lesz gátat vetni a terjedő nacionalizmusnak.

A Politico Magyarországról Soros Györgyöt választotta ki, a 10. helyet adva neki a 28-as listán.

A szerkesztőség szerint a nyolcvanas éveiben járó Soros György ideológiai frontvonalak közé küldését az indokolja, hogy a Politico által jónak tartott liberális demokrata rendszer, amely egyszer már győztesként emelkedett ki a hidegháborúból, most ismét ostrom alatt áll.

A lap szerint Soros György erős jelképe a liberalizmusnak és a nemzetállamiság közismert ellenfele. Olyan személy, akit csodálnak a baloldalon, és megvetnek a jobboldal nacionalista peremén, többek között azért, mert támogatja a migrációt.

Soros György az illiberalizmus ostoraként tér majd most vissza az európai ideológiai küzdelembe, amelyben már veteránnak számít Nyílt Társadalom Alapítvány hálózatai révén.

A Politico Soros Györgyöt méltatva azt hangsúlyozza, hogy az amerikai üzletember életpályája során alapítványaival már számos esetben segített olyan politikusokat és szervezeteket, amelyek aztán kulcsszerepet játszottak az országaik történetében.

Felidézve a milliárdos életútját a Politico kiemeli, hogy az egész életében az autoriter rezsimek ellen küzdő Soros gyerekként a nácibarát Magyarországon élt, majd Londonba menekült és Amerikában gazdagodott meg.

A nyitott, befogadó társadalmakért tevékenykedő alapítványain keresztül Soros 1989 után a Varsói Szerződés és a Szovjetunió volt tagállamait azért segítette, hogy a demokratikus és szabad piacra épülő rendszer ezekben is meghonosodhasson.

A tőzsdei ügyleteken meggazdagodott milliárdos Nyílt Társadalom Alapítvány hálózata jelenleg már több mint 100 országban működik világszerte. 

A lap kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magyar származású üzletember az Orbán-ellenes politika európai támogatása mellett az amerikai Demokrata Párt egyik legjelentősebb támogatójaként Donald Trumppal is kész szembeszállni az USA-ban.

A listán Khan és Soros György mellett a német szélsőjobb, az Alternative für Deutschland egyik alapítója, Frauke Petry is szerepel.

A lengyel jobboldali kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski, Recep Tayyip Erdogan török elnök, mellett Romániából pedig Marian Godinã („a népszerű brassói rendőr, az őszinte zsaru”) is felkerült a Politico listájára.

Helyet kapott még "Európa 2017-es osztályában" Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, és Sebastian Kurz fiatal osztrák külügyminiszter is, továbbá a litván elnök, Dalia Grybauskaite és a legnépszerűbb cseh párt, az ANO vezetője, Andrej Babisis.

Előkelő helyen szerepelnek a listán az üzletemberek, a harmadik helyen szerepel például az ír Michael O'Leary, a Ryanair fapados légitársaság vezetője, aki a Politico szerin "akár az európai integráció bajnoka is lehet."

A névsorban hatodik Daniel Ek, a Spotify internetes zeneszolgáltató svéd alapítója, ami azt jelzi, hogy Európa részesülhet a digitális forradalom előnyeiből, bár Ek hangsúlyozza, hogy ennek érdekében az uniónak már régen változtatnia kellett volna bizonyos szabályozásokon.

A Politico szerint a nem hagyományos politizálás továbbra is főszerepet fog kapni Európában. "A szélsőjobboldali pártok valószínűleg minden korábbinál jobban szerepelnek majd a német, a francia és a holland választásokon" – írja az amerikai lap brüsszeli szerkesztősége.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére