Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bréking: a bíróság bûnösnek találta az IMF vezetõjét

888.hu

2016.12.19. 15:20

Christine Lagarde IMF-vezér ügyében hétfõn, kora délután hirdetett ítéletet egy speciális bíróság.
PÁRIZS, 15:20

Christine Lagarde IMF-vezér ügyében hétfőn, kora délután hirdetett ítéletet egy speciális bíróság.

Az ügy egészen 1993-ig nyúlik vissza, amikor Tapie eladta az Adidas sportszergyártó cégben lévő többségi tulajdonrészét, a tranzakciót levezénylő Credit Lyonnais bankot azonban beperelte, kifogásolva a pénzintézet tevékenységét.

Lagarde a hosszas bírósági eljárást 2008-ban váratlanul egy másik döntőbírósághoz rendelte, amely nem sokkal később 400 millió euró kártérítést ítélt meg Tapie-nak, majd a pénzügyminiszter jóváhagyta a határozatot. Az ügyet kritizálók szerint ez jóval nagyobb összeg, mint amennyit az üzletember a rendes eljárásban születő ítélettel elérhetett volna – írta az Origo.

A vád szerint Lagarde nem tudatosan ugyan, de megkárosította a francia államot, amikor nem lépett közbe azért, hogy a pénz ne kerüljön kifizetésre. Ugyanakkor Lagarde-tól független tényezők miatt végül mégsem fizette ki az állam a pénzt. Ettől függetlenül az ügyben eljáró vizsgálóbírók felvetették Lagarde felelősségét, "közpénzek súlyosan gondatlan kezelése" a vád hivatalos megnevezése.

Az AFP információi szerint Lagarde-ot a bíróság bűnösnek találta, ám ennek ellenére felfüggesztették a büntetés végrehajtását.

Az IMF-vezérre akár egy év börtönt és 15 000 eurós bírságot is kiszabhatott volna a különleges bíróság.

A jogi testület, amely előtt Lagarde felelt a közpénzek súlyosan gondatlan kezelése miatt, egy különleges bírói testület, amely előtt a legfelsőbb állami vezetők felelnek a hivatali idejük alatt elkövetett visszaélésekért.

A különleges bíróságot 1993-ban hozták létre. A jogi testület három bíróból, hat parlamenti képviselőből és hat szenátorból áll. Eddig összesen hat exminiszternek kellett helyt állnia a hivatali ideje alatt elkövetett szabálytalanságok miatt.

A bírói tanács 15 órán át tanácskozott, mielőtt meghozta volna az ítéletet. Érdekes módon az ügyészség a vádlott felmentését kérte.

A bíróság szerint a volt pénzügyminiszter azzal nem követett el hanyagságot, hogy megegyezést keresett, de azzal igen, hogy nem fellebbezett a megítélt összeg ellen. A fellebbezés elmulasztása ugyanis a bíró szerint nem tekinthető "politikai döntésnek", ahogy a védelem érvelt. A bíróság ugyanakkor Christine Lagarde személyiségére és hírnevére való tekintettel mentesítette őt a hanyagságért kiszabható egy év  börtönbüntetés alól, így az IMF-vezér erkölcsi bizonyítványába nem kerül bele az ítélet – írta az MTI.

A múlt héten lefolytatott per utolsó napján Christine Lagarde azt mondta: nem is gyanította, hogy csalás is állhat az ügy hátterében. Az IMF-vezér könnyekkel küzdött, amikor arról beszélt, hogy az öt napig tartó meghallgatása az "elmúlt öt év megpróbáltatásainak vetett véget". A 60 éves volt politikus, aki Nicolas Sarkozy államfősége idején vezette a pénzügyi tárcát, azt vallotta, hogy a döntésében kizárólag az államérdek védelme vezérelte.

Christine Lagarde nem volt jelen az ítélethirdetésen, ügyvédje, Patrick Maisonneuve viszont jelezte, hogy elképzelhető, a semmitőszékhez fordulnak a teljes felmentés érdekében.

A Nemzetközi Valutalap igazgatótanácsa hamarosan összeül, hogy megvitassa a hétfői ítéletet - jelezte a washingtoni székhelyű szervezet szóvivője.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére