Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fordulat: liberális lett a nacionalista Öt Csillag Mozgalom

Sümeghi Lóránt

2017.01.09. 18:28

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezetõ Beppe Grillo errõl internetes szavazást indított.
RÓMA, 18:28

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezető Beppe Grillo erről internetes szavazást indított. 

Az M5S szokás szerint online szavazásra bocsátotta a mozgalmat érintő politikai döntést. Beppe Grillo saját blogján (beppegrillo.it) szólította fel a mozgalom szimpatizánsait, mondjanak véleményt arról, hogy az M5S frakciót váltson az Európa Parlamentben (EP). Beppe Grillo azt javasolta, hogy

az EP-be 2014 májusában bejutott M5S tizenhét képviselője a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomból (EFDD) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba üljön át."

Az online voksoláson több mint negyvenezren vettek részt, és 78,5 százalékuk igent mondott az ALDE-hoz való csatlakozásra. A szavazók közül több mint kétezren azt akarták, hogy az M5S önálló frakciót alakítson. 

Beppe Grillo a frakcióváltást azzal motiválta, hogy a Brexitet követően az M5S számára értelmetlenné vált az EFDD-ben maradás. A frakció az M5S és a Nigel Farage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségével alakult. Az UKIP elérte célját, kivezette az Egyesült Királyságot az EU-ból.

Ezzel azonban megszűnt a közös politikai cél"

– írta Beppe Grillo az ALDE-hoz való csatlakozást szorgalmazva. Hangsúlyozta, hogy az M5S az ALDE-ban továbbra is gyakorolni tudná a közvetlen demokrácia politikáját, és részt tudna venni a jelentős európai döntésekben. Beppe Grillo kiemelte, hogy az új frakcióval

az M5S a harmadik legnagyobb politikai erővé válhat az EP-ben, a mérleg nyelve az európai intézményekkel szembeni harcban."

Az M5S hétfőn kezdődött internetes voksolása kedden zárult le. Beppe Grillo előzetes bejelentés nélkül tette fel blogjára a szavazást, amely az M5S politikusait és tagságát is megosztotta, mivel a mozgalom EP-képviselőivel sem konzultált, kedden viszont az EP-be indult látogatásra. 

Sylvie Goulard az ALDE képviselője a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, az ALDE dönt az M5S csatlakozásáról, de ő ezt nem helyesli, mivel az M5S-t nacionalista erőnek tartja. 

Az M5S – amely a legutolsó 2013-as olasz parlamenti választásokon a legnagyobb erőnek bizonyult, és már a következő olasz választások megnyerésére készül – nem EU-ellenes olasz párt, de Olaszországnak az eurozónából való kilépését kezdeményezi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére