Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai hírszerzés vezetõje is kiáll Trump mellett

Tóth Dalma

2017.01.12. 20:58

James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetõje a hírszerzõi közösség lojalitásáról biztosította Donald Trumpot.
WASHINGTON, 20:58

James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője a hírszerzői  közösség lojalitásáról biztosította Donald Trumpot.

A hírszerzés csúcsvezetője fenntartásokkal kezeli azt az állítást, mely szerint Oroszországnak terhelő dokumentumai lennének a leendő amerikai elnökről.

James Clapper közleményben tudatta, hogy szerdán este személyesen is beszélt Donald Trumppal, és "mély sajnálatát" fejezte ki a sajtóban megjelenő kiszivárogtatások miatt.

Mindketten egyetértettünk abban, hogy ezek rendkívül romboló hatásúak és kárt okoznak nemzetbiztonságunknak"

– olvasható a közleményben.

A hírszerzés megosztotta a politikai döntéshozókkal, hogy mi szerepel az ellenőrizhetetlen valóságtartamú jelentésben. A vezetők így tisztában lehetnek azon ügyekkel, amelyek hatással lehetnek a nemzetbiztonságra.

A sztori egyes részei ellenőrizhetetlenek, s ami a legsúlyosabb, az az alapvető kérdés, hogy mennyi igaz, vagy egyáltalán bármi is igaz-e ebből a dossziéból"

– húzta alá Clapper.

Clapper hangsúlyozta, hogy a kiszivárogtatás mögött nem az amerikai hírszerzői közösség áll.

A The Wall Street Journal című lap szerdán a brit Christopher Steele-t, az Orbis Business Intelligence üzleti hírszerző cég egyik igazgatóját nevezte meg az anyag készítőjeként. A cég "sem cáfolni, sem megerősíteni" nem volt hajlandó, hogy a feljegyzéseket ők készítették.

A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

A The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéról kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét. Nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt  "menekülésszerűen távozott" a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták.

A Reuters szerint washingtoni illetékesek már októberben szembesültek a meg nem erősített és valószínűleg ellenőrizhetetlen állításokat tartalmazó hírszerzői feljegyzésekkel.

Októberben a Mother Jones című amerikai magazin arról számolt be, hogy egy volt külföldi hírszerző egy magáncég embereként kutatott Trump orosz kapcsolatai után, és amit talált, már augusztusban átadta az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

A hírügynökség szerdán azt írta, hogy a magáncég által felbérelt ügynök eleinte Trump republikánus ellenfeleinek, majd a kormányzó demokratáknak a megbízásából dolgozott.

November közepén John McCain republikánus szenátor is tudomást szerzett a Trumpra vonatkozó vádakról, de úgy vélte, hogy rendes nyomozás nélkül lehetetlen ellenőrizni, hogy igazak-e – írja az MTI.

A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az FBI-jal is.

A Buzzfeed baloldali hírportál által kedden este nyilvánosságra hozott 35 oldalt kitevő irat szerint Oroszországnak állítólag terhelő és zsarolásra alkalmas dokumentumai vannak Donald Trumpról. A korrupcióról és perverz szexuális viselkedésről szóló dokumentumok közlését a komoly amerikai lapok, így a The New York Times is, visszautasították, éppen azok megbízhatatlanságára és ellenőrizhetetlenségére hivatkozva,  egyedül az elnökválasztási kampányban mindvégig nyíltan Trump ellen kampányoló CNN hírtelevízió vállalkozott erre. 

Szerdán reggel Trump Twitter-üzenetében cáfolta a Buzzfeed dokumentumait, s a többi között azt mondta, úgy érzi magát, mintha a náci Németországban lenne. Donald Trump sajtószóvivője a szerdai sajtótájékoztatón nem is engedte meg a CNN tudósítójának, hogy kérdéseket tegyen fel. Az újságíró egyébként végig kiabált, s pár percre zűrzavarba fullasztotta a sajtótájékoztatót. Jim Acosta, a patinás hírtévé fehér házi tudósítója arról számolt be, hogy miután ismételten, többször megpróbált kérdést feltenni, Trump szóvivője azt közölte vele, hogy ha így folytatja, ki fogja dobatni a sajtótájékoztatóról.

Csütörtökön délelőtt Donald Trump újabb Twitter-üzenetben foglalkozott az üggyel, ismét élesen bírálta a CNN-t, leszögezve: az egész "hamis és kitalált jelentés".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére