Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha már ma is szenvedtél az ónos esõ miatt, van egy rossz hírem

Bokor Gábor

2017.01.31. 21:58

Holnapra csak romlik a helyzet, mivel az éjjel érkezõ csapadék reggelre ráfagy az utakra.

Ne bízzon senki abban, hogyha a reggeli órákban kilép az utcára, akkor majd a friss hó ropog a lába alatt. Annak ellenére, hogy most még épp hó esik, az éjjel nagy mennyiségű ónos esőre kell számítani. Az előrejelzések szerint éjszaka akár 5–10 milliméter hó vagy eső is hullhat, így veszélyes lehet holnap reggel elindulni.

Elő a korcsolyákkal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint az ország közepén, így a fővárosban is egyre intenzívebbé válik az ónos eső az esti órákban, akár tíz centi is eshet, aminek következtében az egész városban jégpályává válhatnak az utcák.

Török László, az OMSZ munkatársa az Origónak elmondta, hogy a csapadék valószínűleg ma még nem okoz akkora gondot, mert a főbb utakat szórják, de nagy kérdés, hogy szerda reggel ki tud majd elindulni. 

Estére a forgalom is jócskán lecsökken, így könnyebben alakul ki jegesedés az utakon. A legutóbbi előrejelzések azt mutatják, hogy a főváros vonalától északra havazás, délre ónos eső várható éjszaka"

– mondta Török.

A katasztrófavédelem már készül

A szervezet központjában már operatív törzs is működik, amely az ónos eső miatt kialakult helyzeten igyekszik javítani. A fővárosi mellett Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik.

A csapadék miatt akár áramkimaradások is előfordulhatnak. A katasztrófavédelem folyamatosan kapcsolatban van a közműszolgáltatókkal, hogy ha szükséges, azonnal intézkedhessenek a kieső szolgáltatás helyreállítására. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, de szükség esetén a katasztrófavédelem megnöveli az erők és eszközök számát. Az ónos eső miatt az alábbi öt megyében a legmagasabb szintű, vörös figyelmeztető előrejelzés van érvényben:

  • Pest
  • Fejér
  • Bács-Kiskun
  • Tolna
  • Baranya

Komárom-Esztergom, Veszprém és Somogy megyében másodfokú, narancs figyelmeztetés lép életbe, míg a többi területen citromsárga a riasztás.

Vigyázzatok magatokra!

A mentőszolgálat szerint az átlaghoz képest 15-20 százalékkal több riasztást kapnak, mivel a jeges, csúszós utakon sokkal több a baleset. A budapestiek életét is megkeserítette az időjárás: több busz- és villamosjárat késett az időjárás miatt, délelőtt a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos helyett a Katinyi mártírok parkja és a Bécsi út/Vörösvári út között pótlóbusz közlekedett.

Ilyenkor ráadásul az utak szórása sem okoz nagy előrelépést, mivel az eső azonnal lemossa azt a burkolatról. Az ilyen ramaty időben jóval több közúti baleset is történik.

Hiába a folyamatos síkosságmentesítés és az esetlegesen kiszórt érdesítő anyagok, igazán hatékonyan csak akkor tudnak beavatkozni, ha eláll a csapadék"

– írja a Magyar Közút.

Az FKF Zrt. az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt több munkagéppel járja majd a fővárost, hétfő éjféltől folyamatosan sózzák az utakat, míg a vállalathoz tartozó járdák és lépcsők csúszásmentesítését mintegy 350-en végzik. 

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy több mint félezer telefont kaptak kedd délután három óráig, a legtöbb esetben a csúszós utakon bekövetkezett balesetek miatt kellett segíteniük. A legtöbb esetben lábtörés, fejsérülés és agyrázkódás történt.

Délután 4-5 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról. Annyira sok értesítést kaptak, hogy előfordult: egy mentőkocsit két címre is kiküldtek. A sok feladat miatt most a szokásosnál több mentőautó van készenlétben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére