Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biztonságos, modern blokkokat épít Pakson a Roszatom

Sümeghi Lóránt

2017.02.01. 08:28

A paksi atomerõmû új blokkjának építése az elõkészítési szakaszban tart, az építési munkálatok megkezdésének idõpontja a tervek szerint a 2018-as év - mondta a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Magyar Idõknek és a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szerdán közölt interjúkban Alekszej Lihacsov elmondta, a projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, illetve partnereik telephelyengedély-kérelemmel fordultak a magyar nukleáris hatósághoz:

bízunk benne, hogy rövidesen az Európai Bizottság részéről az utolsó eljárást illetően is megtörténik a jóváhagyás, és megkezdhetjük a projekt aktív megvalósítását."

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a tender kiírása a nem nukleáris nagyberendezésekre, így a turbinasziget berendezéseire, a vezérigazgató azt mondta, egyelőre korai lenne még konkrét határidőkről beszélni. Hozzátette, hogy a beszállítókkal folytatott együttműködésre kiemelt figyelmet fordítanak:

a projekt megvalósítása során a berendezések és szolgáltatások beszerzéseire vonatkozó tenderek nyílt és átlátható módon, az Európai Unió előírásaival teljes összhangban kerülnek lebonyolításra." 

A berendezések és szolgáltatások potenciális beszállítóiként a beszerzésekben az összes érdekelt – köztük a unió országainak vállalatai – egyaránt részt vehetnek. "Természetesen számítunk a magyar vállalatok jelentős részvételére, a projektben a magyar beszállítói részarány, azaz a helyi iparvállalatok részvétele elérheti a 40 százalékot – emelte ki.

Alekszej Lihacsov beszélt arról is, hogy a Roszatom világelső a külföldön épített atomerőművek számát tekintve.

Harmincnégy blokkot épít a világ 12 országában Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, valamint az ázsiai csendes-óceáni térségben, és Pakson is a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat használják. Alekszej Lihacsov Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtöki budapesti látogatása előtt már szerdán megérkezik, hogy tárgyalásokat folytasson magyar partnereivel.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére