Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A WikiLeaks-anyag valójában a CIA Oroszország és Trump elleni akciójának a része?

Vincze Viktor Attila

2017.03.08. 18:28

Eltérõen ítéli meg a legújabb WikiLeaks-dokumentumokat az Egyesült Államokban a Trump-párti jobboldal és a vesztes baloldal. A Demokrata Párt és a többségi média úgy látja, hogy a CIA elektronikus megfigyelési módszertani anyagainak kiszivárgása mögött az oroszok állhatnak. Trump támogatói szerint viszont a CIA még a saját tekintélyének a további rombolása árán is bizonyítani akarja, hogy az oroszok a felelõsek mindenért. Oroszországgal pedig - meg nem engedhetõ módon - barátságos viszonyt akart kialakítani Donald Trump, legalábbis az elnök baloldali, liberális ellenfelei szerint.

A baloldali amerikai média szent meggyőződése, hogy Oroszország áll a legújabb, ezúttal a CIA-ra vonatkozó dokumentumoknak a kiszivárogtatása mögött. Az oroszokhoz fűződő, feltételezetten bűnös kapcsolataival összefüggésben felmerült gyanúk kapcsán Donald Trump, a belpolitikai ellenfelei szerint eddig még nem tudta tisztázni magát. 

A neutrálisabb álláspontot elfoglaló elemzők és újságírók szerint az ügy egyetlen fontos momentuma az, hogy nem vet jó fényt az amerikai titkosszolgálatok munkájára ha bármi is kiszivárog a tevékenységükkel kapcsolatban.

A Donald Trumpot támogatók viszont azon a véleményen vannak, hogy maga a CIA juttathatta el tudatosan a WikiLeakshez ezeket a dokumentumokat. Azért, hogy ezt az ügyet is felhasználja a Trump elleni titkosszolgálati háborúban. 

Az elnök hívei szerint a CIA szerepét bizonyítja, hogy egyáltalán nem találhatóak, olyan jogilag kifogásolható részletek a dokumentum halmazban, amelyek például az amerikai állampolgárok esetleges jogszerűtlen megfigyelésére vagy más illegális eljárásra utalnának.

Ugyanakkor viszont ami tartalom szerepel az anyagban, az bár méretét tekintve nagy mennyiségű, de valójában alapvetően csak technikai eszközök és módszerek alkalmazásainak a leírásait jelenti.

Ráadásul főként, már elavultnak számító, de legalábbis a világ közvéleménye által már ismertnek számító, sokszor több mint egy évtizedes technikai megoldásokról van szó az iratokban.

Egyébként pedig igazából nem is lehallgatási módszerekről szólnak a rendkívül részletes technikai jellegű dokumentációk. A leírások többsége a célszemélyekkel kapcsolatos helymeghatározási célfeladatok ellátására és néhány hasonló, kiegészítő jellegű feladat elvégzési módjaira vonatkozik. 

A jobboldali kommentátorok – köztük Rush Limbaugh is – ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a CIA-iratok kiszivárgásával kapcsolatos baloldali narratíva annyira nyilvánvalóan megalapozatlan, hogy az már nevetséges:

Hogyan lehetséges, az hogy Oroszország képes volt a baloldal szerint befolyásolni az amerikai választások eredményét, behálózni a Trump-adminisztrációt és emellett még sorozatban elképesztő mennyiségű titkos anyagot is meg tudott és tud szerezni az NSA-től és a CIA-tól, hogy aztán nyilvánosságra is hozza azokat?

Pedig egészen eddig, évtizedek óta mindig azt mondták az amerikai vezetők, hogy az USA abszolút felülmúlja és évtizedekkel megelőzi az oroszokat mind a hírszerzés technikai és módszertani fejlettségének színvonalában, mind pedig a rendelkezésre álló erőforrásokat tekintve. 

A jobboldali sajtó szerint ezzel a CIA kiszivárogtatással éppen ellenkező hatást érnek el kommunikációs háborújukban a Trump-ellenes liberális és baloldali politikai erők valamint a velük szövetséges titkosszolgálati érdek csoportok. Most már senki sem hiheti, hogy hitelt érdemlő információk alapján képes lehet eligazodni a kaotikus titkosszolgálati viszonyok között.

 

Rush Limbaugh szerint egyébként bár szemmel láthatóan igyekeztek megszűrni az úgymond kiszivárogtatott anyagot, ám mégis hibáztak a CIA-nál a WikiLeakshez továbbított anyag összeállítói. 

A hibát az jelenti, hogy a dokumentumok között szerepel az UMBRAGE azaz ÁRNYÉK elnevezésű hekkeralkalmazás használatának módszertani leírása is.

Ennek a programnak pedig, az az alapvető célja, hogy a CIA képes legyen betörni bárkihez online platformokon úgy, hogy az utólag úgy nézzen ki, mintha azt bizonyíthatóan oroszok tették volna.

Tehát ez a program azt teszi lehetővé, hogy a CIA (immár a saját dokumentumai által is igazoltan) a saját hekkelési tevékenységét, orosz hekkerek tevékenységeként állíthassa be.

 Limbaugh ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg:

Hát nem érdekes, hogy mennyi mindent mesélnek nekünk az elnök választással kapcsolatban a "mély állam" képviselői?"

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére