Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Yair Lapid személyében magyarországi származású miniszterelnöke lehet Izraelnek?

Vincze Viktor Attila

2017.03.22. 15:45

Lehet, hogy nemsokára ismét elõrehozott választásokat tartanak Izraelben. És ha ez valóban meg fog történni, akkor a hírek szerint a Yesh Atid párt magyar származású pártelnökének, Yair Lapidnak is esélye lehet a miniszterelnöki poszt betöltésére.
TEL-AVIV, 15:45

Lehet, hogy nemsokára ismét előrehozott választásokat tartanak Izraelben. És ha ez valóban meg fog történni, akkor a hírek szerint a Yesh Atid párt magyar származású pártelnökének, Yair Lapidnak is esélye lehet a miniszterelnöki poszt betöltésére.

Az izraeli 10-es tv-csatorna pár nappal ezelőtt közzétett közvélemény-kutatása szerint fej fej mellett áll népszerűségüket tekintve Netanjahu miniszterelnök Likud pártja és a Yesh Atid (Van Jövő) nevű enyhén jobboldali színezetű ellenzéki középpárt.

A Yesh Atid vezetője, Yair Lapid apai ágon magyar eredetű, édesapja, Tommy Lapid itt, Budapesten élte túl a második világháborút, innen vándorolt ki Izraelbe, ahol pályája elején az Új Kelet – természetesen magyarul író – munkatársa volt – írja a MAZSIHISZ honlapja a The Times of Israel írása alapján.

Yair Lapid is élénken érdeklődik Magyarország, a magyar politika iránt. Akárcsak édesapja, ő is újságíró volt, mielőtt politikai pályára lépett. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a Yesh Atid a jelenlegi 11-ről akár 25-re is növelhetné képviselői helyei számát, míg a Likud a jelenlegi 30 helyett lehet, hogy csak 26 helyet kaphatna, ha most vasárnap tartanák a választást. Ez azt jelentené, hogy mindössze egyetlen mandátumra is csökkenhet a két párt közötti a különbség. A baloldal a becslések szerint mindössze tíz helyet szerezne egy most vasárnapi választáson.

A Likud és a Yesh Atid régóta fej fej mellett halad egymással a szavazók támogatásáért folyó küzdelemben. Ezzel kapcsolatban a MAZSIHISZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az izraeli politikában nem szokatlan az előrehozott választás politikai eszközével való élés.

Ha a közeljövőben Izraelben előrehozott választásokat tartanának, akkor az izraeli szavazók jelenleg mért pártpreferenciái alapján komolyan felmerül az a lehetőség, hogy Izraelnek – története során először – magyar gyökerekkel rendelkező miniszterelnöke lehetne, Yair Lapid személyében. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére