Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mélyponton a török-német viszony, mától szavazhatnak az ott élõ törökök

Tóth Dalma

2017.03.27. 13:28

A Németországban élõ török állampolgárok hétfõtõl adhatják le szavazataikat az alkotmánymódosítás kapcsán, miszerint elnöki rendszert vezetnének be Törökországban.
BERLIN, 13:28

A Németországban élő török állampolgárok hétfőtől adhatják le szavazataikat az alkotmánymódosítás kapcsán, miszerint elnöki rendszert vezetnének be Törökországban.

Németországban körülbelül 3 millió török állampolgár él, akik közül körülbelül 1,5 millióan rendelkeznek szavazati joggal. Õk az alkotmánymódosítás kapcsán a voksukat március 27-től adhatják le egészen április 9-ig. Törökországban pedig április 16-án kerül sor a népszavazásra.

A népszavazási kampány miatt elmérgesedett a viszony Ankara és Berlin között, miután a német hatóságok több kampányrendezvényt is betiltottak, ahol török miniszterek szólaltak volna fel az alkotmánymódosítás mellett. Erdogan erre válaszul többször is nácinak nevezte Merkeléket. Az európai hatóságokat azzal vádolta, hogy keresztes hadjáratot indítottak az iszlám ellen, és az Európai kontinens a fasizmus szellemével néz szembe.

A török elnök utoljára vasárnap egy isztambuli kampányrendezvényen nevezte nácinak a német kormányt. Sőt hozzátette, hogy az sem érdekli, ha a németek felháborodnak azon, hogy nácinak nevezi őket.

Nem ugyanolyanok vagytok, mint akik horogkeresztet mázoltak a mecseteinkre? Nem ti gyújtottátok fel és romboltátok le a mecseteinket? Azzal már nem is törődünk, hogy mi történt Solingenben?”

– tette fel a kérdést Erdogan utalva arra az 1993-ban történt eseményre, amikor német szélsőjobbosok felgyújtottak egy épületet, és öt török meghalt.

Wolfgang Schäuble, gazdasági miniszter a Die Welt német lapnak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Erdogan Németországra tett megjegyzései "keserű visszalépést" jelentenek a német-török kapcsolatokat illetően.

Rövid idő alatt szándékosan lerombolta a Németországban több éve tartó integrációt. Az okozott károk helyrehozatalához több év kell majd"

– utalt Wolfgang Schäuble a török felmenőkkel rendelkező német állampolgárokra.

Ha sikeres lesz a népszavazás, Törökországban kibővíthetik az elnök hatalmát. Ez azt jelentené, többek között, hogy a török elnök a jövőben pártnak is tagja lehet, ami eddig tilos volt számára. Erdogan már arról is beszélt, hogy az áprilisi referendum után arról is tarthatnak népszavazást, hogy folytassák-e az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat.

(Deutsche Welle, Spiegel)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére