Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek megtarthatják EU-s állampolgárságukat a kilépés után?

888.hu

2017.04.09. 11:28

Guy Verhofstadt az unió a brexit-fõtárgyalója arra kérte Theresa May brit miniszterelnököt, hogy segítsen egy terv végrehajtásában, amely szerint az ezt kérvényezõ brit állampolgárok hadd tarthassák meg EU-s állampolgárságukat is.
LONDON, 11:28

Guy Verhofstadt az unió a brexit-főtárgyalója arra kérte Theresa May brit miniszterelnököt, hogy segítsen egy terv végrehajtásában, amely szerint az ezt kérvényező brit állampolgárok hadd tarthassák meg EU-s állampolgárságukat is.

Verhofstadt korábban kifejtette nézeteit az Independent című brit lap hasábjain, amely szerint egy "nagylelkű" gesztust szeretne gyakorolni azon brit polgárok felé, akiket dühít Nagy-Britannia kilépése az unióból.

A brit kormány szerint David Davis, a brexit brit főtárgyalója és Theresa May miniszterelnök minden ötletet kész megvitatni.

A helyenként önfényező cikkében Verhofstadt leírja, hogy keményen küzdött azért az Európai Parlamentben, hogy ez ötlete átmenjen.

Abban reménykedem, hogy minden ilyen lépést nyitottan fogad Theresa May"

– írta Verhofstadt.

A cikkben szóba került Gibraltár helyzete is, amely a briteknek rendkívül fontos és amely miatt akár háborúra is készek Spanyolországgal – legalábbis Michael Howard konzervatív képviselő szavai szerint.

Verhofstadt megjegyezte, hogy a britek kilépése esetén a továbbiakban az EU Spanyolország és Írország nemzeti érdekeit venné figyelembe a vitás kérdések esetén, ám hozzátette, hogy Gibraltár szuverenitását jelenleg semmi sem fenyegeti.

A brexit uniós főtárgyalója kiemelte, hogy semmilyen szektoriális különmegállapodásnak nincs helye, azaz az EU a "mindent vagy semmit" elvét képviseli majd a tárgyalásokon. Vagy érvényre jut a négy alapvető szabadság (az áruk és a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága és a személyek szabad mozgása), vagy a britek nem kapnak semmit.

A brit érdekek szempontjából kiemelten fontos lenne a szolgáltatások szabadsága, amely szerint az EU-n belüli szolgáltató bármelyik tagállamban, megkülönböztetés nélkül, a helyi szolgáltatókkal megegyező elbánásban kell hogy részesüljön. Emellett Londonnak kiemelt érdeke, hogy tagja maradjon az unió belső, közös piacának.

Verhofstadt szerint az unió és Ukrajna közötti kapcsolat minta lehet Nagy-Britannia számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére