Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kínai-orosz csúcstalálkozó lesz

Vincze Viktor Attila

2017.04.21. 09:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök megerõsítette, hogy elfogadja a kínai meghívást és személyesen részt vesz a "One Belt - One Way" nemzetközi fórumon, amely várhatóan május 14-15-én lesz Kínában. A "One Belt - One Way" program Kína egyik legfontosabb globális léptékû gazdasági projektjeként egy olyan áruszállítási útvonalat hozna létre, amely biztosíthatja és növelheti is az Európa, Ázsia és Afrika közötti kereskedelmi forgalmat.
MOSZKVA, 9:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy elfogadja a kínai meghívást és személyesen vesz részt a "One Belt - One Way" nemzetközi fórumon, amely várhatóan május 14-15-én lesz Kínában. A "One Belt - One Way" program Kína egyik legfontosabb globális léptékű gazdasági projektjeként egy olyan áruszállítási útvonalat hozna létre, amely biztosíthatja és növelheti is az Európa, Ázsia és Afrika közötti kereskedelmi forgalmat.

Az elmúlt hetekben gyorsan követte egymást Moszkvában három magas szintű kínai diplomáciai látogatás is, amiből arra lehetett következtetni, hogy Kína számára fontos az orosz-kínai kapcsolatok megerősítése.

Egyes amerikai kommentárok szerint a kínai-orosz csúcstalálkozó rövid időn belüli megszervezésének a bejelentése azt jelzi, hogy McMaster tábornok valószínűleg kicsit elhamarkodottan mondta az ABC TV csatornának nyilatkozva, hogy a Trump és Hszi találkozó következtében Kína elhatárolódott a teljesen elszigetelődő Oroszországtól és Bolíviától. 

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt követően jelentette be a kínai meghívás elfogadását, hogy a Kremlben egy rövid tárgyaláson fogadta a Kínai Népi Kongresszus Bizottságának elnökét, Zhang Dejiangot.

A legnagyobb megtiszteltetésnek tekintjük azt, hogy Vlagyimir Putyin elnök a vendégünk lesz. Így lehetőség lesz arra is, hogy Oroszország és Kína vezetőinek csúcstalálkozóját is megtartsuk a fórum keretein belül, ami különösen fontos az országaink közötti barátság és együttműködés erősítéséhez."

– mondta Zhang Dejiang azzal kapcsolatban, hogy Putyin elnök megerősítette a kínai meghívás elfogadását a "One Belt - One Way" Belt and Road nemzetközi fórumra.

A kínai-orosz csúcstalálkozó megtartásának bejelentésével kapcsolatban az orosz médiumok azt emelték ki, hogy Oroszország és Kína kapcsolatai az utóbbi években egyre jobbak. Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping személyesen is jó munkakapcsolatban vannak egymással, ami legutóbb a G20-ak szeptemberi találkozóján olyan jól látható volt, hogy az már felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését is.

Emellett az elemzések felidézik azt is, hogy nemrég a kínai külügyminiszter, Wang Yi a hongkongi Fenghuang TV-csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Kína készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, akkor szorosabban együttműködjön Oroszországgal mind a gazdasági, mind pedig a katonai vonatkozású kérdésekben.

Az orosz kommentárok azt is megemlítik, hogy a növekvő barátság Oroszország és Kína között komoly aggodalmakat okoz nyugaton. A nyugati vezetők és elsősorban az USA politikusai teljesen alaptalanul, de rögeszmésen attól tartanak, hogy Oroszország és Kína szövetségesi viszonyának csak az lehet a célja, hogy aláássa globális versenytársuknak, az Egyesült Államoknak a pozícióját.

A moszkvai elemzések szerint az USA növekvő ellenszenvvel figyeli azt a tényt, hogy Oroszország és Kína gyakran egy álláspontot képvisel az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és nem enged utat Washington kezdeményezéseinek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére