Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A németek tovább hitegetik a törököket

Tóth Dalma

2017.04.28. 17:28

Németország pénteken elutasította a török EU-csatlakozási tárgyalások leállítására vonatkozó felhívásokat.
BERLIN, 17:28

Németország pénteken elutasította a török EU-csatlakozási tárgyalások leállítására vonatkozó felhívásokat. 

Az Európai Parlament képviselői a hét folyamán a Törökország EU-csatlakozását célzó tárgyalások felfüggesztését kérték Recep Tayyip Erdogan török államfő "egyre inkább növekvő önkényuralmára" hivatkozva. A hivatalos végeredmény szerint az április 16-ai török népszavazáson a választók 51,41 százaléka szavazott arra az alkotmánymódosításra, melynek értelmében megszűnik a miniszterelnöki tisztség, a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnak át. Az uniós képviselők szerint ez nincs összhangban az európai és demokratikus értékrenddel, még akkor sem, ha népszavazás útján született meg a döntés.

A megnyert népszavazással Erdogan az ország politikai rendszerének legnagyobb átalakítását hajthatja végre a modern török állam mintegy évszázados fennállása óta. Az új rendszer bevezetését támogatók szerint, az átalakítás Törökország stabilitását hivatott szolgálni, míg ellenzői szerint egy diktatúra kezdete.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerint a csatlakozási tárgyalások felfüggesztése minden bizonnyal kontraproduktív lenne.

A német kormány szigorúan ellenzi a csatlakozási tárgyalások leállítását, ez teljesen helytelen reakciónak számítana. Semmit sem változtat a törökországi helyzeten, ha nem beszélünk többet Törökországgal"

- közölte.

Az osztrákok viszont egyenesen beszélnek, ők nem hitegetnék tovább Törökországot a csatlakozás lehetőségével, megszakítanák a tárgyalásokat. Ankara már több évtizede próbál bekerülni az Európai Unióba de eddig nem sikerült neki.

Teljesen helytelen lenne ragaszkodni a török csatlakozás illúziójához"

- jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.

A vallettai nyilatkozatokból kiderül, hogy Németország hagyományos kül- és gazdaságpolitikai szövetségesei, Hollandia és Luxemburg is egy újfajta megközelítés alkalmazását szorgalmazták Törökországgal mint fontos NATO-tagállammal, valamint az Európa és a Közel-Kelet közötti stratégiai fontosságú térségben fekvő országgal kapcsolatban. Bert Koenders holland külügyminiszter például elmondta, hogy a török csatlakozási tárgyalásokat koordináló Európai Bizottságnak tisztáznia kellene, milyen felvételi kritériumoknak kell Ankarának megfelelnie.

Törökország egy kulcsfontosságú országnak számít a térségben, ezért elkötelezetteknek kell maradnunk, beszélnünk kell velük, meg kell hallgatnunk őket"

– mondta  Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter.

Szerinte  az EU-nak fenn kell tartania a párbeszédet Ankarával, hiszen a török vezetéstől függ, milyen mértékben veszi elejét a szíriai menekültek Európába áramlásának - írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére